30-07-07

Duurloop(jes)

Na mijn hoopgevende prestatie in Oostende en de vlotte trainingsloopjes van vorige week heb ik de microbe goed te pakken. Aangezien ik nog met verlof ben kan ik meestal wel ergens tijd vinden om te gaan lopen. 's Namiddags slaapt zoon 1 en zoontje 2 en soms ook mama. Dan heb ik de keuze tussen mij 2 uurtjes in stilte bezig houden (tv kijken of lezen) ofwel om een loopje te gaan doen.

Vrijdag was ik nog eens op bezoek in mijn bakermat. Er was veel wind, maar ik vertrok voor een tochtje van Torhout naar Veldegem en terug. 15 kilometer stond er op het programma. Het was alweer een tijdje geleden dat ik nog een 'lange' duurloop gedaan had. Maar ik heb ervan genoten! Het tempo was gemiddeld 10,4 km/u en de hartslag 153. Toch was de hartslag beginnen stijgen na een kilometer of 9. Bij het ouderlijk huis toegekomen had ik er nog niet genoeg van. Er zat meer in de benen, maar ik had beloofd om maar anderhalf uur weg te zijn.

Zaterdag niet gelopen, wel efkes naar de kermis in Deinze geweest. Veel goesting gehad om te lopen maar niet gedaan. Zondag was het na het wegtrekken van de regenbuien ideaal loopweer. Rond de 17 graden, en een straaltje zon, niet te veel wind. Op www.mapmyrun.com een tochtje gemaakt om van hieruit naar Deurle te lopen. Ik schrijf dan op een klein briefje de belangrijkste straten die ik passeer of de punten waar ik niet mag missen. Met plakband 'plastificeer' ik dat dan zodat het niet uit elkaar valt van het zweet (ik hou dit de hele tijd opgevouwen in mijn handen).

Direct het tempo goed te pakken. Het was de bedoeling om ietske boven de 9,6 km/u te lopen oftewel 6:15 min/km zoals het marathon trainingsschema van Patrick Van Krunkelsven aangeeft voor een eindtijd van 3u45. Maar ik heb het gevoel dat mijn basis jog tempo rond de 10 km/u ligt. Kilometer na kilometer liep ik helemaal op het gemak net onder de 6 minuten. En terug enorm genoten. Het uitgestippelde tochtje was bijna 18 kilometer lang dus kon ik mij beter sparen. Nergens geen pijn of last, ik had het gevoel te kunnen blijven lopen (al weet ik wel beter). En verdorie, na 13 kilometer passeer ik een boerderij met een gevaarlijk uitziende hond die een spurtje inzet richting mijn goedgetrainde kuiten. Achteraf zag ik dat ik boven de 20 km/u liep en het beest aldus demotiveerde. Mijn hartslag zat efkes op 176 slagen per minuut maar zakte direct daarna mooi terug naar 153. Na 15 kilometer besloot ik om nog een extra lusje te doen van anderhalve kilometer. Dus zou ik aankomen na 19,5 kilometer. Da's ook geen doen. In de wijk dan nog een toerke gedaan waarna ik arriveerde met een totaal van 20,45 kilometer. Het was geleden van de 20 km van Brussel dat ik nog zo ver liep. En nog nooit heb ik dit zo op het gemak kunnen lopen. Wat meer is, mijn hartslag zat gemiddeld op 150 voor een snelheid van 10,2 km/u. Ik had niet gedronken of gegeten onderweg maar ik voelde me toch niet leeg. Met een voldaan gevoel heb ik mij 's avonds getrakteerd op een zak chips (Lays's naturel, XL zak van 250 gram). Voor de cijferaars gelijk ik:

Lange duurloop

 

Torhout 15 km

08:58 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

25-07-07

Begrepen

Dank jullie voor de raad om geen tijd te plakken op mijn eerste marathon. Het is niet mijn bedoeling om een tijd als dogma te gebruiken maar wel als richtinggevend. Ik heb het trainingsschema van Patrick Vankrunkelsven waarbij voor elke trainingsdag zowel de afstand als de richtsnelheid aangegeven is, in functie van de eindtijd. En ik heb concrete richtlijnen nodig om mijn trainingsmotivatie hoog genoeg te houden. Ik ga met veel meer plezier trainen als ik het gevoel heb dat het echt nodig is om mijn doel te bereiken, ik zou teveel trainingen ofwel overslaan ofwel niet goed afwerken als ik geen concreet doel zou hebben. Maar dat neemt niet weg dat ik uberhaupt tevreden zal zijn als ik de marathon de eerste keer gewoon uitloop. Los van de tijd, of dat nu 3u45 is, 4u of 4u30. Voilà, dat is waarom ik er toch een tijd op plak. Maar die is niet zo heel ambitieus want volgens mijn 10 kilometer tijd zou een marathontijd van 3u20 mogelijk zijn maar dat is voor mij enkel een theoretische mogelijkheid.

Maandag een herstelloopje gedaan van 6 kilometer. De eerste keer in mijn leven dat ik met zo'n lage hartslag in beweging kon blijven. Mijn hartslag bleef gemiddeld rond de 131, wel bij een superlaag tempo van 9,3 kilometer per uur. Dan ben ik gisteren terug meer op tempo gaan lopen. Ik had er echt zin in om een beetje door te lopen. Er was heel wat wind maar ik vertrok met de wind in de rug. Daardoor lag het tempo in het begin hoger dan de beoogde 11 km/u. En weeral bleef mijn hartslag laag voor mijn doen. Gemiddeld 155 voor een tempo van 11,7 km/u. Mijn hartslag in rust is ook gedaald tot ergens onder de 55 slagen per minuut. Mijn conditie zit goed en nu komt het er op aan om 1. de conditie te onderhouden en 2. niet geblesseerd te geraken tot ik een marathon uitgekozen heb en begin aan de voorbereidingen.

Trouwens, ik behaalde in de ING run in Oostende plaats 333 van de 1908. Mijn plaats wordt steeds beter. Voor de cijferaars gelijk ik:

Herstelloopje na Oostende

 

Tempoloop

09:20 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

22-07-07

Driewerf hoera!

Ten eerste stellen de baby, grote broere, mama en papa het heel goed samen. Behalve wat slapeloze nachten gaat het voorlopig super.

Ten tweede is de Garmin gearriveerd. Woensdag kwam het DHL-manneke in de straat gereden en den dezen stond al aan de deur. Super machien! Heel tof hoe je in motionbased jezelf kunt zien lopen met de corresponderende hartslag. Ook het biepje elke kilometer en de tijd per kilometer die hij dan aangeeft zijn heel handig. Gelukkig moest hij maar 3 uur opladen voor eerste gebruik. Dus woensdag al een eerste keer geprobeerd. Wat een rustig loopje moest worden draaide anders uit doordat ik 2 lopers tegenkwam en we samen een stuk gelopen hebben. Uiteindelijk 9 kilometer gelopen aan ietske meer dan 12 km/u. Vrijdag dan nog een kort loopke op het gemak gedaan want...

...vandaag stond de ING run in Oostende op het programma. Afhankelijk van de familiale situatie wilde ik vandaag wel meedoen aan de 10 km. 't Is te zeggen, de 9,5 kilometer. Maar aangezien ik mijn target van 45 minuten op 10 km niet haalde in Torhout vond ik dat ik de tijd hiervan mocht extrapoleren naar de 10 kilometer voor mijn PR.

Ik ging rustig starten en gewoon proberen elke kilometer onder de 4:30 te blijven, met een oog op de hartslag. Ik was heel rustig gestart vond ik maar mijn nieuwe vriend gaf al aan dat ik 4:22 gelopen had, na 3 kilometer had ik al 32 seconden voorsprong op mijn schema. Bergop ging goed, bergaf nog beter. In de stukken tegen de wind in verschuilde ik mij als een wieltjeszuiger in het zog van anderen. Eenmaal op de dijk met de wind in de rug kon ik terug versnellen. Ik ging niet stuk en het was de eerste keer dat ik echt het gevoel had dat ik mijn wedstrijd goed indeelde. De statistieken tonen dit ook aan. De hartslag bleef heel licht stijgen zonder dat ik echt vertraagde. En uiteindelijk gefinisht in 41 minuten 23 seconden eigen tijd! Ongeveer 13,8 kilometer per uur en omgerekend 43min30sec op de 10 kilometer!!! Anderhalve minuut onder mijn target gebleven. Zie je wel dat mijn wedstrijd in Torhout een slechte dag was. Nu voel ik mij klaar om met deze basissnelheid aan de marathonvoorbereiding te beginnen. Doel wordt ergens een tijd rond de 3u45. Voor de cijferaars gelijk ik probeer ik nog het tabelleke en een grafiekske hieronder te zetten:

Statistieken ING Run Oostende

 

Grafiek ING Run Oostende

22:16 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

14-07-07

De eerste foto

Allemaal heel erg bedankt voor jullie wensen. De kleine en de moeder stellen het goed en hier de eerste foto:

 

Han klein

 

08:23 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

12-07-07

!!!

Vandaag om 16u19 is onze tweede zoon geboren! Han was 3030 gram zwaar en zette meteen zijn keelgat open. Jihaa!!!

22:08 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

10-07-07

Nog steeds aan het wachten

Nog meer wachten, nu wacht ik ook al op mijn Garmin ;) Online besteld, geld overgeschreven en nu moet de levering volgen. Een bijkomend probleempje: als ze de Garmin brengen moet er iemand thuis zijn dus hoop ik dat hij komt voor de bevalling.

Zaterdag een slechte training afgewerkt. Mijn hartslag was te hoog (tegen de 170) terwijl ik niet het gevoel had dat ik rap liep. Dus gestopt na 3,3 kilometer. Zondag opnieuw geprobeerd en deze keer ging het beter. Achteraf gezien denk ik dat ik rapper liep dan het gevoel aangaf, en het was behoorlijk warm. Ofwel begint mijn Polar kuren te krijgen. Tijd dat diene Garmin arriveert.

En gisteren (maandag) had ik een dagje verlof om in Deinze naar de Tour de France te gaan kijken. Over de middag een duurloopje gedaan. Kriskras door de wijk aan een laag tempo. De hartslag bleef net onder de 160, wat voor mij niet slecht is. Uiteindelijk na anderhalf uur een douchke gepakt en de coureurs aangemoedigd.

3,3 km in 16,5 min oftewel 12 km/u

6,6 km in 34,5 min oftewel 11,5 km/u

15,2 km in 1u31 min oftewel 10 km/u

13:41 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-07-07

Nog niks

Nog geen bevalling, maar lang zal het niet meer duren volgens de gynaecoloog. Hij (de zoon) komt als hij er klaar voor is, wij wachten wel.

Ondertussen dus wat verder getraind. Dinsdag in de straat rondjes gedraaid: 5 stuks oftewel 5,5 km in 24 minuten, dit was dus een snelheidstraining. Woendsdagmiddag begon het tijdens mijn training opeens heel hard te regenen waardoor ik maar 4,4 km gedaan had in 22 minuten. En gisterenmiddag nog eens een uurtje traag gelopen op de loopband. Dus nog steeds de conditie aan het onderhouden, wie weet zelfs verbeteren. Misschien zal ik meedoen aan de 10 km van Oostende. Ik heb nu de conditie dus is de tijd wel gekomen om eens een goede prestatie neer te zetten.

En voor mijn marathonvoorbereiding heb ik mezelf een bijkomende motivatie gegven: een Garmin Forerunner 305! Ik heb enkele mensen gevraagd waar ze de hunne kochten en aan welke prijs. En volgens mij heb ik de beste oplossing gevonden: via https://www.expansys.be/ heb ik hem besteld aan 295 euro, inclusief thuisbezorging. Ik heb hem nog niet, ik verwacht hem ergens volgende week. Maar dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan!

5,5 km in 24min20sec oftewel 13,6 km/u

4,4 km in 22 min oftewel 12 km/u

10,2 km in 1u oftewel 10,2 km/u (dat had je niet verwacht é)

10:08 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

01-07-07

Duurloop

Gisteren (zaterdag) was er in onze wijk een openlucht volleyball toernooi, waar ik aan meedeed. Altijd fun, en eens een sport die ik maar weinig doe. Maar vandaag gaf ik verstek, allé, ik stond mijn plaats af aan anderen. Er waren genoeg mensen in de ploeg en de wedstrijd werd zonder mij ook gewonnen.

Ik vroeg mijn vrouwtje of ze van plan was om in de volgende 2 uren te bevallen, en toen ze 'nee' antwoordde, vroeg ik om me af te zetten in Sint-Eloois-Vijve. Ik was pas om 9u15 opgestaan vanmorgen (foei! Maar dit gebeurt me maar 1 keer per 6 maanden of zo) en zonder eten stond ik een uurtje later aan de Leie om via Leie Linkeroever terug te keren naar Petegem-aan-de-Leie. Een tocht van 14,7 kilometer. En ik heb het geweten! Mijn tempo lag steeds laag, rond de 10 km/u en de hartslag bleef ook goed onder controle. Maar ik voelde me steeds leger en leger worden. Ik was blij dat ik thuis was. Ik vond het een goede training, het is normaal dat ik me leeg voel na zo'n training. Mijn weektotaal staat op 45 kilometer en de rustdag van morgen is welkom.

Van de bibliotheek heb ik ook enkele boeken over lopen geleend. De eerste heeft als titel 'Finishen als een jonge god'. Het gaat over de positieve levensvisie van lopers en de voldoening die je krijgt bij het behalen van je eigen gestelde doelen. Volharding en doorzettingsvermogen zijn essentieel. Iedereen kan het en slechts heel weinigen doen het. Een ander boek is veel technischer van aard en gaat o.m. over het omzetten van ATP tot ADP waarbij energie vrijkomt, glucose, triglyceriden en wat weet ik allemaal meer. Ik begin mij al goed op te laden voor de marathonvoorbereiding van volgend jaar.

Maar het belangrijkste is toch de kleine die op komst is. In principe is hij gepland op 14 juli maar de vorige was een week te vroeg dus het kan eigenlijk alle dagen prijs zijn. Dan zal dit voor een tijdje de hoofdbezigheid zijn, de training zal later wel opnieuw opgenomen worden.

14,7 km in 1 uur 26 minuten, oftewel 10,3 km/u

21:15 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |