17-09-07

Niet gelukt om te stoppen

Zaterdagavond ben ik mijn auto langs de Leie gaan zetten, op 34 km van Deinze. Dus als ik stopte tijdens de Leiemarathon kon ik de auto nemen om terug te keren.

Zondagmorgen stond ik dan op de markt van Deinze te blinken voor de start. Toen er geroepen werd dat er nog 2 minuten waren voor de start realiseerde ik mij dat ik helemaal van voor stond. 'k Vond dit niet verstandig en ik ging helemaal achteraan staan, samen met Koen Vansteenkiste http://koenvansteenkiste.skynetblogs.be/. Het was uiteraard mijn bedoeling om op het gemak mijn lange duurloop af te werken. Bij de start schrok ik omdat iedereen de eerste kilometers behoorlijk snel liep. Er liepen maar een man of 20 achter ons, en de anderen begonnen verder en verder weg te lopen.

Toen we eenmaal langs de Leie liepen voelden we al meteen dat er een stevige wind net op kop zat. Ik liep ietske boven 10 km/u, Koen bleef een beetje achter en ik begon de eerste mensen traagjes in te halen. Blijkbaar hadden die allemaal de eerste kilometers rapper dan hun marathontempo afgelegd. Ik kwam Frank Spencer http://frankspencer.skynetblogs.be/ tegen. Vlug nog een boom opgezocht voor een sanitaire stop, en de 5 kilometer doorgekomen in 28:45 dus 10,4 km/u. Dat is ongeveer wat ik op lange duurlopen doe. Datzelfde tempo heb ik aangehouden, na 10 km kwam ik door op 57:15 dus nog steeds 10,48 km/u. Ik voelde me goed, ik dronk elke 5 kilometer en ik bleef af en toe iemand inhalen. Na 12 kilometer kwam ik bij een loper die een tijdje meeliep. Ik maakte er een praatje mee en het bleek dat hij zijn tweede marathon liep, de eerste had hij afgewerkt in 3u59. We bleven samen lopen en het tempo ging omhoog. We liepen nu steeds onder de 5min30 per kilometer. Maar de hartslag bleef goed en het was een leuk tempo. Wel was de wind lastig. Gelukkig hadden we elk een fietsbegeleider waar we achter konden schuilen. Uit de achtergrond kwam nog een loper terug, we liepen met 3 tot in de helft. De halve marathon gelopen in 1u58! Dus we hadden beduidend sneller gelopen dan in het begin.

Voor de 2 andere lopers was het hun doelstelling om te finishen net onder de 4 uur. Voor mij was het nog steeds de bedoeling om te stoppen na 32 kilometer, hoewel het me nog steeds heel goed ging. Enkele kilometers later moest de 3de loper afhaken. Hij had zich teveel geforceerd om tijd goed te maken op zijn schema. We bleven mensen inhalen, en na 25 kilometer riep iemand dat we nummer 199 en 200 waren. Nog 17 kilometer en ik zag dit eigenlijk wel zitten. Nog nergens zeer, geen te hoge hartslag en de moraal zat goed. Bovendien was een tijd onder de 4 uur haalbaar! Dit was wel de doelstelling voor Amsterdam maar waarom niet op de Leiemarathon als het lukt? Rond kilometer 32 besloot ik om door te gaan. En net op dat moment begon mijn medeloper te vertragen. Hij zat niet kapot maar de snelheid was er uit. Nu ik alleen liep was de moraal een beetje minder en de snelheid zakte, ik liep tussen de 5:50 en de 6:00 per kilometer. Maar nog steeds met 2 minuten bonus! Na 36 kilometer waren de spieren stram, ik viel niet stil, lastig was het wel. Ik trok me op aan alle lopers die ik inhaalde. Het was mijn grootste vrees om te moeten wandelen en zo de 2 kostbare minuten te verliezen. Kilometer 39 en 40 legde ik boven de 6 minuten af, het zou heel erg spannend worden maar uitlopen zou ik! Ik besloot dat ik 2 keuzes had: ofwel begon ik sneller te lopen om onder de 4 uur te geraken ofwel ging ik stikkapot en dan mocht ik een kwartier verliezen. 4u05 of 4u10 kon mij dan niet veel schelen. Kilometer 41 terug gelopen in 5:28, kilometer 42 in 5:25. De buit was binnen! De laatste honderd meter nog een spurtje eruitgeperst (maximale snelheid was daar volgens Garmin 20,8 km/u) om te finishen in 3 uur 58 minuten 11 seconden. Ik ben dus heel tevreden. Mijn dream target voor Amsterdam heb ik nu al gehaald!

De muur ben ik niet tegengekomen, ook geen man met een hamer. Traag starten was heel verstandig, zeker met die wind. Mijn geluk waren die andere 2 lopers die mij gehaasd hebben. De compagnon die zo lang bij me bleef is gefinisht in 4u06 dus elke kilometer ongeveer een minuut trager gelopen dan ik. De 3de loper verloor een half uur en eindigde rond 4u25. Die had zijn moter dus opgeblazen. Koen Vansteenkiste finishte voor de 2de keer in een week knap in 4u22, Frank heb ik niet meer gezien maar blijkbaar zat die er net achter. Gisteravond als beloning nog een groot pak friet gehaald en daarna nog een zak chips, vandaag al terug massa's gegeten (ook terug frieten). De medaille staat op mijn bureau, heel ostentatief. Hoe ik de voorbereiding op Amsterdam verder aanpak zal ik morgen eens bekijken. De doelstelling is al gehaald, maar wil ik in A'dam sneller lopen of meer op het gemak? De trainingsintensiteit aanhouden of de teugels een beetje loslaten? Tommorrow denk ik er aan, vandaag geniet ik met diepe teugen, heel erg diepe teugen.

14:07 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

uit de hand gelopen duurloop Proficiat met het volbrengen van je eerste marathon en direct onder de 4u - knap gelopen !!

Gepost door: philippe | 17-09-07

Leiemarathon Proficiat, je hebt een knappe wedstrijd gelopen, echt waar : je hebt voor een debutant uitstekend gedoseerd.
Deze week zou ik vooral recupereren en lichtjes loslopen :
Die stevige basisconditie raak je niet meer kwijt en op ’t einde van de maand zou ik nogmaals een dertiger plannen.
Dan kan je beslist je PR nogmaals scherper stellen in Amsterdam.
Want die tegenwind scheelt toch al snel een handvol minuten.
Goe bezig, makker !

Gepost door: frank spencer | 17-09-07

wow! met nog een maand te gaan voor Amsterdam, mocht deze uitspatting natuurlijk wel! Héél knappe "training" Fré, en direct onder de 4u zeg, wow! Misschien je doelstelling voor Amsterdam nog een beetje bijsturen? En neen...ik ga Eindhoven niet uitlopen! ;-)

Gepost door: Ruthje | 17-09-07

proficiat Hey, ik wist niet dat jij liep!! Ik zag je dus langs de Leie tijdens de marathon. Proficiat hoor om zo'n afstand tegenwind af te leggen.

Gepost door: Sandra | 17-09-07

Nooit getwijfeld Fre

Ik heb er nooit aan getwijfeld dat je die marathon zou uitlopen. Iemand met zo een drive en loopambitie die kan dan niet stoppen (behoudens letsel.

Proficiat, en herzie je Amsterdam tijden maar.

Peter

Gepost door: Peter Ysebaert | 18-09-07

Hoedje af zenne maat, ik hoop ooit eens een halve marathon uit te lopen maar wat jij hier doet is buitengewoon puik. Een dikke proficiat !!!

Gepost door: Stofke | 18-09-07

Geniet er maar van Je hebt het verdiend. Nen dikke proficiat. Heel slim gelopen.

Gepost door: Michael | 19-09-07

Knap Fré. Dikke proficiat. Voordeel is dat je nu weet wat je kan. Dit kan alleen maar ten goede komen om in Amsterdam nog sneller te gaan. We duimen.

Gepost door: yves | 20-09-07

idd prachtprestatie !

Gepost door: kj | 20-09-07

1° marathon een dikke proficiat vvor je eerste, je bent een geboren marathon loper. Je wedstrijd zeer goed ingedeeld. Dat beloofd voor de toekomst !

Gepost door: wim | 20-09-07

knap ! echt knap, en dan zonder die met zijn hamer tegen te komen. De fysiologie zit dik snor !! die 3U45 gaan er zeker aan ;-)

Gepost door: merddin | 24-09-07

De commentaren zijn gesloten.