21-09-07

3u45

Dat wordt mijn richttijd voor de marathon van Amsterdam. Na zondag had ik uiteraard wat zware benen en een klein beetje pijn aan mijn linkerheup. Maar ik ben zeker niet echt diep gegaan, ik zie het zitten om een betere tijd te lopen. Ik had niet naar de Leiemarathon toegewerkt, ik had in de 7 dagen daarvoor al 64 kilometer getraind. Dus voor Amsterdam heb ik mij ingeschreven bij de hazen van 3u45. Maar mijn 'seizoen' kan al niet meer stuk, de doelstelling was om een marathon onder de 4u te lopen en dat is gelukt. En nogmaals chapeau voor de organisatie!

Dinsdag zonder Garmin en zonder hartslagmeter 5 kilometer gejogd op de loopband. Het voelde wel goed. Woensdagavond in de wijk gaan lopen en wat nooit gebeurt, gebeurde nu. Na 2 kilometer kwam ik een andere loper tegen die een eindje voor me liep. Dus heb ik mijn tempo wat opgevoerd en liepen we samen al babbelend tot ik 10 kilometer had. Maar daardoor was het in plaats van een rustig loopje, toch een tempoloop geworden. Gemiddeld 12,1 km/u maar de hartslag bleef deftig: 160. Toch heb ik gisteren dan maar een rustig dagje genomen in plaats van de voorziene intervaltraining. Het zijn 8 km geworden aan 10,7 km/u.

Nog 4 weken voor Amsterdam, maar nog 2 weken voor de trappenloop in Antwerpen. Ik start om 10u33 met nummer 154. Uiteindelijk doen er 800 mensen aan mee waaronder een aantal BV's. Lijkt me wel leuk om te doen. Ne keer 5 minuten alles geven. Ah ja, ik had besloten om niet te voetballen tot ik Amsterdam gelopen had maar ik ga vanavond toch mijn ploegje helpen. Als ik mij dan toch blesseer heb ik tenminste mijn marathon al gelopen.

09:41 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

17-09-07

Niet gelukt om te stoppen

Zaterdagavond ben ik mijn auto langs de Leie gaan zetten, op 34 km van Deinze. Dus als ik stopte tijdens de Leiemarathon kon ik de auto nemen om terug te keren.

Zondagmorgen stond ik dan op de markt van Deinze te blinken voor de start. Toen er geroepen werd dat er nog 2 minuten waren voor de start realiseerde ik mij dat ik helemaal van voor stond. 'k Vond dit niet verstandig en ik ging helemaal achteraan staan, samen met Koen Vansteenkiste http://koenvansteenkiste.skynetblogs.be/. Het was uiteraard mijn bedoeling om op het gemak mijn lange duurloop af te werken. Bij de start schrok ik omdat iedereen de eerste kilometers behoorlijk snel liep. Er liepen maar een man of 20 achter ons, en de anderen begonnen verder en verder weg te lopen.

Toen we eenmaal langs de Leie liepen voelden we al meteen dat er een stevige wind net op kop zat. Ik liep ietske boven 10 km/u, Koen bleef een beetje achter en ik begon de eerste mensen traagjes in te halen. Blijkbaar hadden die allemaal de eerste kilometers rapper dan hun marathontempo afgelegd. Ik kwam Frank Spencer http://frankspencer.skynetblogs.be/ tegen. Vlug nog een boom opgezocht voor een sanitaire stop, en de 5 kilometer doorgekomen in 28:45 dus 10,4 km/u. Dat is ongeveer wat ik op lange duurlopen doe. Datzelfde tempo heb ik aangehouden, na 10 km kwam ik door op 57:15 dus nog steeds 10,48 km/u. Ik voelde me goed, ik dronk elke 5 kilometer en ik bleef af en toe iemand inhalen. Na 12 kilometer kwam ik bij een loper die een tijdje meeliep. Ik maakte er een praatje mee en het bleek dat hij zijn tweede marathon liep, de eerste had hij afgewerkt in 3u59. We bleven samen lopen en het tempo ging omhoog. We liepen nu steeds onder de 5min30 per kilometer. Maar de hartslag bleef goed en het was een leuk tempo. Wel was de wind lastig. Gelukkig hadden we elk een fietsbegeleider waar we achter konden schuilen. Uit de achtergrond kwam nog een loper terug, we liepen met 3 tot in de helft. De halve marathon gelopen in 1u58! Dus we hadden beduidend sneller gelopen dan in het begin.

Voor de 2 andere lopers was het hun doelstelling om te finishen net onder de 4 uur. Voor mij was het nog steeds de bedoeling om te stoppen na 32 kilometer, hoewel het me nog steeds heel goed ging. Enkele kilometers later moest de 3de loper afhaken. Hij had zich teveel geforceerd om tijd goed te maken op zijn schema. We bleven mensen inhalen, en na 25 kilometer riep iemand dat we nummer 199 en 200 waren. Nog 17 kilometer en ik zag dit eigenlijk wel zitten. Nog nergens zeer, geen te hoge hartslag en de moraal zat goed. Bovendien was een tijd onder de 4 uur haalbaar! Dit was wel de doelstelling voor Amsterdam maar waarom niet op de Leiemarathon als het lukt? Rond kilometer 32 besloot ik om door te gaan. En net op dat moment begon mijn medeloper te vertragen. Hij zat niet kapot maar de snelheid was er uit. Nu ik alleen liep was de moraal een beetje minder en de snelheid zakte, ik liep tussen de 5:50 en de 6:00 per kilometer. Maar nog steeds met 2 minuten bonus! Na 36 kilometer waren de spieren stram, ik viel niet stil, lastig was het wel. Ik trok me op aan alle lopers die ik inhaalde. Het was mijn grootste vrees om te moeten wandelen en zo de 2 kostbare minuten te verliezen. Kilometer 39 en 40 legde ik boven de 6 minuten af, het zou heel erg spannend worden maar uitlopen zou ik! Ik besloot dat ik 2 keuzes had: ofwel begon ik sneller te lopen om onder de 4 uur te geraken ofwel ging ik stikkapot en dan mocht ik een kwartier verliezen. 4u05 of 4u10 kon mij dan niet veel schelen. Kilometer 41 terug gelopen in 5:28, kilometer 42 in 5:25. De buit was binnen! De laatste honderd meter nog een spurtje eruitgeperst (maximale snelheid was daar volgens Garmin 20,8 km/u) om te finishen in 3 uur 58 minuten 11 seconden. Ik ben dus heel tevreden. Mijn dream target voor Amsterdam heb ik nu al gehaald!

De muur ben ik niet tegengekomen, ook geen man met een hamer. Traag starten was heel verstandig, zeker met die wind. Mijn geluk waren die andere 2 lopers die mij gehaasd hebben. De compagnon die zo lang bij me bleef is gefinisht in 4u06 dus elke kilometer ongeveer een minuut trager gelopen dan ik. De 3de loper verloor een half uur en eindigde rond 4u25. Die had zijn moter dus opgeblazen. Koen Vansteenkiste finishte voor de 2de keer in een week knap in 4u22, Frank heb ik niet meer gezien maar blijkbaar zat die er net achter. Gisteravond als beloning nog een groot pak friet gehaald en daarna nog een zak chips, vandaag al terug massa's gegeten (ook terug frieten). De medaille staat op mijn bureau, heel ostentatief. Hoe ik de voorbereiding op Amsterdam verder aanpak zal ik morgen eens bekijken. De doelstelling is al gehaald, maar wil ik in A'dam sneller lopen of meer op het gemak? De trainingsintensiteit aanhouden of de teugels een beetje loslaten? Tommorrow denk ik er aan, vandaag geniet ik met diepe teugen, heel erg diepe teugen.

14:07 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

14-09-07

Verdomme

Een jeugdvriend van me... Ik ben er kapot van.

24[1]
Bericht vanop vrtnieuws.net:

Duatleet Benny Vansteelant is overleden

vr 14/09/07 - Vanochtend is duatleet Benny Vansteelant gestorven in het ziekenhuis van Roeselare. De meervoudige wereldkampioen werd zaterdag aangereden door een auto tijdens een training en overleed vrijdagochtend na een hartstilstand. Hij werd 30 jaar.

Zaterdagochtend botste Benny Vansteelant (foto) op training in Hooglede-Gits met zijn fiets tegen een auto.
(Belga)

De gevolgen van de valpartij van Vansteelant waren niet min: een dubbele beenbreuk, schouderbreuk, kneuzingen in zijn gezicht, gescheurde milt en averij aan zijn longen en hart.

Vansteelant werd zaterdag geopereerd en verbleef de voorbije dagen in de intensive care van het ziekenhuis van Roeselare.

De dokters achtten de kans reëel dat hij zou terugkeren op topniveau, maar vrijdagochtend is hij plots overleden.

Benny Vansteelant was topsporter bij Bloso. Hij is afkomstig uit Torhout.

10:01 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-09-07

Betrapt

Frank Spencer heeft me betrapt. Ik heb me gisteravond ingeschreven voor de IPSO Leiemarathon als training op de marathon van Amsterdam, en hij heeft het al gezien! Een vriend zal meefietsen en me uit de wedstrijd halen na 32 kilometer. Ik zal daar ergens de auto parkeren om dan te rijden naar Wevelgem. Of wie weet wandel ik zelfs tot de aankomst. Ik denk dat ik er 3 uur over doe, dus kan ik de laatste 12 kilometer zelfs nog wandelen om binnen de tijd aan te komen. Het was vooral Ruth die me overtuigde om dit toch als training mee te doen. Het zou al te zot zijn om zelf die dag zo'n trainingsloop te doen als die marathon start vanop de markt van Deinze. En je steunt er een goed doel mee!

Vorige week was het een rustweekje in het schema, er stonden niet teveel kilometers op het programma. Er volgen nog 2 zware trainingsweken met tot 80 kilometer, en dan zit het grootste deel van de voorbereiding erop. Dinsdag 9 km rustig gelopen, woensdag 8 km tempoloop en donderdag intervaltraining. Zaterdagavond moest ik 11 km aan marathontempo doen, wat 11.2 km/u zou zijn. Het is 11.5 km/u geworden met een heel goed gevoel:08092007

En gisteren (zondag) een lange duurloop van 20 kilometer. In de namiddag na een vettig maal (biefstuk-friet met roomsaus) heel rustig vertrokken richting Olsene om via Leie Rechteroever terug te lopen. En het zat wel goed. De hartslag was heel laag om te beginnen. De doelstelling was om rond de 10 km/u te lopen, dus 6 min/km. Op de marathon wil ik ergens tussen de 5:22 en 5:40 lopen, dus 6:00 is ok voor een trage duurloop. Ik voelde direct dat ik wind in de rug had, daardoor werden de eerste kilometers rond de 5:40 gelopen, maar ik hield me echt in want ik wist dat de terugweg langs de Leie tegenwind zou zijn. De hartslag bleef goed en ik voelde dat ik in een leuk gezapig ritme zat. Het weer was ideaal en ik genoot van de tocht, na een kilometer of 9 kwam ik in Olsene aan en liep naar de Leie. Nog steeds deed ik 5:40 of minder per kilometer. Langs de Leie had ik inderdaad wind op kop, zij het dan schuin op kop. Leie rechterkant vind ik een veel leukere looproute dan de linkerkant omdat je daar iets verder van het water loopt en echt tussen het groen. Spijtig dat de Leiemarathon aan de andere kant doorgaat. Maar ik bleef heel mooi in het ritme zonder me te vermoeien. Na 18 km ging ik Deinze binnen en liep naar huis, ik deed nog een klein lusje om thuis te komen na net een halve marathon. En super content want ik liep de halve in minder dan 2 uur en aan een heel lage hartslag. Als de wind zondag uit dezelfde richting blaast en ik loop even goed zal het veel pijn doen om uit te stappen. Maar 42 km is toch nog iets anders en deze week wordt een zware trainingsweek. Niks forceren zo 5 weken voor het echte doel...

09092007
09092007 grafiek

11:29 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

04-09-07

Rapste lange en langste trage

'k Heb niet veel tijd nu, maar mijn tevredenheid dwingt me de 2 loopjes van dit weekend te vermelden. Mijn PR qua weektotaal ruim verbroken (83 km) en ook mijn PR maandtotaal moest er aan geloven. Mijn PR afstand is er ook aan:

31082007

02092007

11:44 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |