30-10-07

En nu?

Wel, ik heb enorm genoten van mijn marathons en ik heb mijn doel meer dan bereikt. Voor mezelf vind ik het een hele goede prestatie des te meer omdat ik mezelf veel beter vind als korte afstand loper.

Ik ben beter in korte inspanningen, snel recupereren, in het rood gaan,... Vroeger had ik al 2 keer een halve marathon gelopen en mezelf tegengekomen. Of was het de beruchte man met de hamer? Daarom ging ik behoedzaam tewerk voor de marathon. Meer nadruk op uithouding omdat ik dat vooral mis. Mijn snelheidsintervallen zijn altijd te snel ten opzichte van mijn marathon eindtijd. Mijn hartslag blijft hoog tijdens inspanningen, zelfs tijdens trage duurlopen schommelt die rond de 150 slagen per minuut. Maar op een inspanning zoals de trappenloop kan ik nog altijd een tandje bijsteken. Sterven en blijven gaan, daar ben ik beter in.

De laatste anderhalve week heb ik bijna niks gelopen, maar wel veel gegeten en gedronken. Gisteravond heb ik dan eens een testje gedaan. Een kilometertje inlopen, dan 3,2 kilometer racen (3 rondjes in de straat) en dan een kilometertje uitlopen. En natuurlijk mijn record verbeterd. Ik deed 12:55 over 3,2 kilometer oftewel gemiddeld 4:03 per kilometer. En dat kon ik wel meer dan 5 kilometer volhouden.

Dus dat wordt mijn volgende doel: sneller worden op kortere afstanden. Mijn eerste doel wordt Dwars door Brugge waar ik op de 14,3 km mijn tijd van 1u05 wil verbeteren, dan wil ik mijn 10 km tijd liefst onder de 42 minuten krijgen en uiteindelijk zou de 20 km van Brussel sneller moeten kunnen dan 1u40. Normaal gezien zou ik op 11 november mijn PR op de halve marathon aanvallen maar ik ga met vrienden gaan mountainbiken. Het zal niet slecht zijn om tijdens de winter een stuk minder te lopen (nog 2 à 3 keer per week) om dan vanaf januari weer vol aan de bak te gaan.

En marathons? Ik ben zo tevreden met mijn PR dat ik het nog een jaar of 2 jaar zo hou. Misschien loop ik volgend jaar een marathon, misschien niet. Het is en blijft tijdsintensief en ik heb na mijn 40ste nog heel wat tijd om meer marathons te lopen. Nu kan ik op de korte lopen nog heel wat sneller en zal ik daar hopelijk ook in slagen.

11:00 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

25-10-07

Het verslag van de Amsterdam Marathon (deel 1 - deel 2 onder dit bericht)

Zaterdagmorgen, de dag voor de marathon was ik natuurlijk al bezig om mij fysiek en mentaal voor te bereiden. Ik zorgde dat ik de juiste dingen at en dat ik veel dronk. Muesli, pasta, rijst(koeken), en koolhydraten drank. De laatste 2 dagen ben ik meer dan een kilo aangekomen, doordat ik de laatste week minder trainde maar zoveel meer at.

 

Zaterdagnamiddag begon ik mijn uitrusting klaar te leggen. Op verschillende websites had ik al 2 weken de weersvoorspellingen in de gaten gehouden. Het zag er steeds goed uit, maar op het einde gaven ze 40% kans op neerslag. Dus moest ik een regenjasje voorzien. De laatste dagen was het ook gevoelig kouder geworden en liep ik op training in lange broek en longsleeve. En normaal gezien loop ik op lange duurlopen met een drankgordel en ik geloof nogal in mijn Powergels. Dus het ontspannen loopje op zaterdagnamiddag was er vooral om beslissingen te nemen. Het zonnetjes scheen. Daardoor kreeg ik het warm en besliste ik om in korte broek en T-shirt te starten. En uiteindelijk wilde ik ook mijn drankgordel niet aan tijdens de marathon, een vriend zou me na 30 kilometer een Powergel aangeven. Maar de drankgordel, de lange kleren en het regenjasje moesten wel mee, eventueel besliste ik op het moment zelf anders.

 

Zaterdagavond verdween vrouw en kroost naar de schoonouders. ’s Nachts zou ik anders iedereen wakker maken en dat is niet de bedoeling. Zaterdagavond nog eens pasta gegeten en een volledige pak rijstwafels opgepeuzeld. Om 9u ’s avonds in mijn bedje gekropen om toch min of meer voldoende slaap te hebben. Maar natuurlijk sliep ik slecht en werd ik elke 2 uur wakker. Gelukkig viel ik ook elke keer weer in slaap en om 4u ’s morgens piepte mijn wekker. Eerst een tasje koffie gedronken en dan mijn loopkleren al aangedaan met een training er boven. Dan nog pasta opwarmen om bij aankomst in Amsterdam nog te eten. Ik nam ook bananen, rijstwafels, energierepen en koolhydraten drank mee voor onderweg. Om 4u45 ben ik mijn vriend gaan ophalen in Gent en vertrokken we naar Amsterdam.

 We zijn volledig volgens schema aangekomen in de Amsterdamse RAI parking om 7u15. De pasta was gelukkig nog warm in de frigobox en ze smaakte! Na een 20 minuutjes stappen kwamen we aan bij Sporthallen Zuid. Ik haalde de startnummers op en bezocht de marathonmarkt. Om 9u30 ging ik de Schermzaal binnen waar de tempomakers zouden zijn. De spanning begon te stijgen. Korte broek en T-shirt zonder drankgordel. We vertrokken naar de start! Onderweg maakte ik al kennis met 3 mensen van de Joggingclub Stekene die ook voor 3u45 gingen, dus konden we samenlopen. Ik voelde me goed. De hartslag was bij het wachten op de start al 90, maar dit verontrustte mij niet.

09:58 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

24-10-07

Het verslag van de Amsterdam Marathon (deel 2)

En opeens waren de eersten vertrokken. Man man man gingen die snel! In no-time hadden die een halve ronde op de atletiekpiste afgelegd en waren ze uit het zicht. Dan begonnen wij ook in beweging te komen in de massa. Gelukkig stonden de deelnemers opgedeeld in startvakken volgens de verwachte eindtijd waardoor het toch vrij ordelijk verliep. De eerste kilometers perfect op schema gelopen achter de tempomakers van Runner’s World. Mijn hartslag zat al snel boven de 160 maar ik zou mij hier niet mee bezig houden, het gevoel was belangrijker. Na 5 kilometer zaten we op 26:37. Bij de drankenpost was het druk, heel druk. Daarom besloten we om net voor de tempomakers te lopen aangezien er toch geen wind was. Zo liepen we net voor het groepje van 3u45. Ik moest me inhouden om niet van hen weg te lopen. Na 10 kilometer voelde het alsof ik net gestart was, we kwamen door in 52:29 dus een halve minuut rapper dan de eerste 5 kilometer. Nog steeds moest ik me inhouden. Na een kilometer of 14 had ik een voorsprong op het groepje, maar ik nam de tijd om 2 energiedrankjes te drinken een banaan te eten en te plassen. Zo kwam de groep weer tot bij me. Ik wilde niet versnellen omdat ik bang was om mezelf op te blazen. De 20 kilometer kwamen we door in 1:45:43 en weer had ik een kleine voorsprong op het groepje. Het was mijn bedoeling om mij in te houden tot ik de Powergel van mijn vriend kreeg aan kilometer 30, dan mochten de paarden los.

Maar o wee o wee, ik kon me niet inhouden. Vanaf het moment dat we de helft overschreden begon ik rapper te lopen, ik begon heel wat mensen in te halen. De snelheid ging omhoog tot boven de 12 km/u en de hartslag ging vlot boven de 170. Maar ik voelde me heel goed, net alsof het pas begonnen was. Tot kilometer 30 ging dit heel vlot, dan zakte ik terug tot op het begintempo. Ik deed 26:35 tussen kilometer 30 en 35, waar ik nog steeds heel tevreden mee was. Na 35 kilometer kwamen we terug in Amsterdam stad en waren er nogal wat brugjes en een tunnel, de wind blies ook in het nadeel. Het begon lastig te worden maar de snelheid bleef acceptabel, per kilometer deed ik ongeveer 5:27 dus ik gaf iets toe op mijn schema van 5:18. Gelukkig had ik onderweg genoeg voorsprong genomen. De laatste 500 meter (ja, ik deed 42,52 km!) kon ik toch een tandje bijsteken en het opdraaien op de atletiekpiste was een emotioneel moment. 3 uur 42 minuten en 44 seconden geleden was ik door de start gegaan en nu was ik er terug. Heel tevreden en behoorlijk uitgeput. De bekroning van een toch eenzame voorbereiding. Uiteindelijk werd ik 2503de van de 6500 finishers (8500 starters). Mocht ik de eerste 20 kilometer iets sneller gelopen hebben en mij ingehouden hebben tot kilometer 35 kon ik onder de 3u40 geraakt zijn, maar who cares? Ik heb mijn doelstelling meer dan bereikt. tabel

20:12 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-10-07

Mijne zetel

't Zit erop. Ik heb er enorm van genoten en mijn zelf geklokte tijd is 3 uur 42 minuten 47 seconden. Morgen een verslagje...

19:03 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

19-10-07

Nog efkes

Gisteren heb ik de laatste training afgewerkt voor ik zondag de marathon van Amsterdam loop. Morgen nog een half uurtje loslopen zonder Garmin, helemaal op 't gemak. Als ik nu even terugblik op de voorbereiding, kan ik niet anders dan besluiten dat het goed was.

Ik speelde al een tijdje met het idee om in het voorjaar 2008 een marathon te lopen, maar stiekem begon ik toch te denken aan najaar 2007. Zeker toen ik op 26 juli een training deed waarop ik heel op 't gemak en zonder echt gepland zomaar 20 kilometer liep. Anderhalve week later (10 augustus) deed ik een test om te beslissen of ik een marathon zou lopen of nog niet. En ik legde 26 kilometer af, dus ikke content. Het zou dus najaar 2007 worden. Eerste stap was het zoeken naar een trainingsschema waar ik me goed bij voel. Ik vond een trainingsschema van Patrik Van Krunkelsven waarbij op basis van je gehoopte eindtijd alle corresponderende trainingssnelheden per training krijgt. Dit loopt over 17 weken maar deze had ik niet want ik koos voor de marathon van Amsterdam.

Dus had ik 11 weken de tijd. In die 11 weken legde ik 663 kilometer af in 55 trainingen. De meeste trainingen verliepen heel goed, met als uitschieter op 16 september de Leiemarathon. Op mijn schema stond een lange duurloop van 32 kilometer. Toevallig vertrok er die dag een marathon vanuit Deinze. Tegen de verwachtingen en de voorbereiding in liep ik deze toch uit zonder me op te blazen of tezeer te belasten. Hier de meest belangrijke statistieken van mijn trainingsvoorbereiding:

 Totale training 662,7 km
 Aantal trainingen 55
 Kilometer/training 12,05
 Aantal weken 11
 Kilometer/week 60,2
 Totale duur 62:11:49
 Duur/training 1:07:18
 Snelheid/training 10,7 km/u

Ik denk er klaar voor te zijn. Ik zie het zitten. Mijn richttijd was oorspronkelijk 3u45, mijn doel was below 4 uur. Mijn doel heb ik bereikt tijdens de Leiemarathon (netto tijd 3u57m50s), dus ik ben al heel content. De richttijd halen zou de kers op de taart zijn. Maar dat zien we zondag wel!

 

13:26 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

10-10-07

Veel succes

Eerst en vooral aan iedereen heel veel succes gewenst in Eindhoven!!! Ik was er graag bijgeweest maar 't vrouwke verjaart dit weekend en dat kon ik niet maken. Maar ik denk aan jullie en zal met veel ongeduld al jullie blogs controleren op nieuws.

Ondertussen weet ik dat ik op het Belgisch Kampioenschap trappenlopen uiteindelijk 113de geworden ben op 546 finishers. Ik deed 2,9 treden per seconde, ofwel 7,5 verdiepingen per minuut. Niet zo slecht dus. Koen gaf aan dat het een aanslag is op botten en gewrichten maar dat is niet zo. Het ging maar om een 4 minuten en het was bergop. Ik ben er zeker van dat er meer belasting is bij een duurloop. Ik voelde alleszins niks, hoewel ik de tijdens de week wat pijn aan de heup had. Maar dit is voor herhaling vatbaar.

Maandag heb ik nog een dagske verlof gepakt. Ik heb er van geprofiteerd om mijn laatste lange duurloop af te werken. 27,2 kilometer in een lus rond ons huis. Hier de statistiekskes voor de cijferaars gelijk ik:Statistieken 08102007

Het was niet mijn bedoeling om er een tempoloop van te maken, maar ik liep op het gemak en dat was blijkbaar precies het tempo om binnen de 4u aan te komen. Ik was niet op na de 27 kilometer. Dus ik heb vertrouwen voor Amsterdam. Mijn startnummer is binnengekomen: 696. Deze week nog wat rustige loopjes en intervaltraining en volgende week dan een heel rustige week. Goed eten en drinken en dan ben ik er klaar voor!

 

12:04 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

07-10-07

Q KBC Torenrun

Ik heb al 2 weken niks gepost op deze blog. Er zijn momenteel heel wat praktische beslommeringen waardoor ik veel moeite moet doen om mijn trainingen af te werken. Maar ik werk ze af, misschien niet zo ideaal als ik zou willen maar ik denk klaar te zijn/te raken voor Amsterdam.

En vanmorgen stond de Q Music KBC Torenloop op het programma. Een hele tijd geleden had ik mij ingeschreven om de 479 treden van de boekentoren in Antwerpen aan te vallen. Aangezien ik de laatste 2 weken ook wat pijn voelde door overbelasting in de heupkop en door de praktische beslommeringen dacht ik om forfait te geven. Dus geen voorbereiding, geen techniek, geen taktiek. Maar dat was buiten mezelf gerekend want vanmorgen stond ik om 10u33 toch aan de start. Vorig jaar had het gemiddelde van de 600 deelnemers een tijd van 5 minuten, dus wilde ik in de eerste helft geraken met een tijd hieronder. Stiekem hoopte ik op 4min30sec, de winnaar vorig jaar klaarde de klus in 3min12sec.

De eerste 300 meter aan een deftig tempo gelopen zonder mij op te blazen. Dan de trappen opgelopen met 2 treden tegelijk (wat op de website van de torenloop ten stelligste afgeraden wordt). Na 7 verdiepingen (van de 26) moest ik een tandje terugschakelen en begon ik goed door te stappen, nog steeds 2 treden tegelijk. Na een verdiep of 10 haalde ik een voorganger in die een minuut vroeger gestart was, na 15 verdiepen kwam ik bij de voorganger die 30 seconden eerder gestart was. Een verrassing want deze man had vorige week de marathon van Berlijn in 3u29 gelopen. Stervend ben ik doorgegaan om te finishen in 4min20sec. Content maar dood. Nu nog wachten tot vanavond om de uitslagen te zien op http://www.sport.be/qkbctorenrun/2007/nl/resultaten/

 

12:52 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |