31-01-08

Januari done

Voilà, januari zit erop. In totaal 160 kilometer gelopen, dus vrij behoorlijk zeker omdat ik mij dit jaar 'beperk' tot wedstrijden van maximaal een halve marathon.

Dinsdag was trouwens mijn eerste dag van een trainingsschema opgesteld aan de hand van de website van prorun. Die laten je toe om vrij goed te personaliseren. 17 weken duurt het schema, tot de 20 kilometer van Brussel. Dat is nog vrij lang, en ik moet me wat inhouden merk ik. Het gevaar zit erin dat ik te vroeg piek en dat de motivatie en/of de vorm over is voor de wedstrijd in Brussel eraan komt.

Zo stond er dinsdag op schema: 50 minuten in D2. Dit betekent in mijn geval dat mijn hartslag ergens tussen 160 en 170 mag zitten. Ik heb nog steeds een vrij hoge hartslag en D2 is een forse training maar zeker niet in het rood. In Zaventem liep ik rond de landingsbanen tot Erps-Kwerps en terug. Ik begon op het gemak maar al vlug zat er een leuk tempo in. In 51 minuten deed ik 11 kilometer, oftewel 12,9 km/u! De gemiddelde hartslag was 166 en geen spoor van vermoeidheid. Dit betekent dat ik op dit moment eigenlijk vrij gemakkelijk mijn tijd van de 20 km van Brussel van vorig jaar kan verbeteren. Daar liep ik 'maar' aan 12 km/u.

De test van 10 februari op de winterjogging van Deinze kan me misschien met de beide voetjes terug op de grond zetten, we zullen zien.

En iets anders nu. Vorig jaar overleed mijn jeugdmakker Benny Vansteelant. Om hem niet te vergeten wordt er een memorial georganiseerd. Een duatlon voor elite, recreanten en jeugd. Ik doe zeker mee. Ik weet nog niet of ik enkel zal lopen of ook fietsen, maar ik doe zeker mee. Alle info is te vinden op:

http://www.memorialbennyvansteelant.be

17:04 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

23-01-08

De eerste komt eraan

2 weken geleden was er in Deinze de eerste winterjogging van het jaar. Je kunt er in het Domein de Brielmeersen kiezen tussen 4,6 kilometer, 8,9 kilometer of 12,9 kilometer. En ik zou wel eens kijken hoe ver het met de conditie stond.

Maar! Mijn vrouwke heeft in de nazomer de loopschoenen teruggevonden en begon weer wat te trainen. 2 jaar geleden deed ze mee aan start-to-run en na de gezamenlijke sessies liep ze toen 1 keertje 5 kilometer. Deze keer begon ze er alleen aan, waarschijnlijk ook aangestoken door mijn enthousiasme. Haar conditie verbeterde veel sneller dan de vorige keer en na een week of 5 - 6 liep ze al de eerste keer de ronde van de Watersportbaan! Oké, het was niet supersnel maar het was geen sukkeldrafje. Sindsdien loopt ze regelmatig een kilometer of 4 à 5.

En dus wilde ze een keertje deelnemen aan de winterjogging in ons eigen Deinze. De 4,6 kilometer wilde ze in een half uurtje klaren. De bewuste zondagmorgen stond ik met veel goesting om te lopen aan de start van de winterjogging om op de kinderen te passen. Toevallig was er een mede start-to-runster van 2 jaar geleden die nog steeds liep en ook meedeed. Samen vertrokken ze, vlug crosste ik met de buggy en onze 3-jarige via enkele shortcuts om mama nog 3 keer aan te moedigen. Over halfweg zag ze er nog steeds goed uit, en bij het opdraaien van de atletiekpiste zat er nog een versnelling in. Uiteindelijk finishte ze in 27min30sec als 91ste van de 131 deelnemers op de kortste afstand. Da's toch niet mis? Haar volgende doel wordt de 10 kilometer op de Nacht Van Vlaanderen, of misschien vroeger een loopje samen met mij?

Alleszins is het de volgende winterjogging mijnen toer. In het beste geval staan we samen aan de start, misschien huren we voor de eerste keer een babysit sinds de kleinste er is. Hoe dan ook, op zondagmorgen 10 februari doe ik de 4,6 kilometer. Ik hoop rond de 19 minuten te finishen, dus zo'n 14,5 km/u. Mijn trainingen werk ik vrij regelmatig af, maar ik concentreer me meer op kortere intervaltrainingen, of tempoloopjes met sprintjes erin. De trage lange afstanden doe ik ook nog maar niet meer dan 1 keer per week. Ik ben benieuwd of dit zal opbrengen op de korte afstanden?

21:46 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

08-01-08

En we zijn weer vertrokken...

Vorige week heb ik eens een oplijsting gemaakt van de loopwedstrijden waar ik wil aan meedoen. Ik zou graag 'op mijn best' zijn in mei, voor Dwars door Brugge (14,3 km), de St-Rembertscorrida (10 km in Torhout) en de 20 km van Brussel. Daarrond zijn er nog een aantal wedstrijden waar ik waarschijnlijk ook aan meedoe, zoals Oostende-Brugge (10 M), Blaarmeersenloop, Stadsloop Gent, Antwerp 10 miles en de Nacht van Vlaanderen (10 km). 

De ambities: 10 km in 42 minuten (43:30 in 2007), Dwars door Brugge dicht tegen het uur (onder de 1u05 van vorig jaar) en de 20 km van Brussel in 1u30 (tegenover 1u40 in 2007).

Dus heb ik een trainingsschema opgesteld dat opbouwt naar Brussel. Het schema duurt 17 weken en begint op 29 januari. De weken daarvoor training ik niet volgens schema, maar wel zo regelmatig mogelijk en met afwisseling (traag, interval, tempo, fartlek).

Ik heb zaterdag eens een eerste testje gedaan. Vertrokken voor een kleine 12 kilometer deed ik de eerste kilometer in 4:40, en daarna ging het zelfs nog iets sneller. Ik liep aan een hoog tempo maar niet de longen uit mijn lijf. De gemiddelde hartslag was 172 dus dicht tegen mijn omslagpunt. Op een wedstrijd kan dit nog 10 slagen per minuut hoger. En ik liep de 10 kilometer in 45:42 dus mijn tweede snelste tijd ooit op deze afstand! Zonder vertragen liep ik nog anderhalve kilometer en ik had het gevoel dat ik aan dit tempo kon blijven lopen tot 20 kilometer. Dus de winter heeft mijn conditie niet teveel aangetast. Hoopgevend en een goede motivatie voor de komende trainingen!

10:39 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

01-01-08

Gelukkig Nieuwjaar!

... en dat al jullie wensen mogen uitkomen!

Voor mezelf wens ik alvast een geschikt stukske bouwgrond en dat voor de rest alles mag blijven lopen zoals het nu gaat. Een goede gezondheid voor ons allemaal, dat we op professioneel gebied mogen blijven boeren zoals nu, en natuurlijk veel sportplezier (lopen, mountainbike, duiken, ...).

Op de valreep heb ik gisteravond nog 12 kilometer gelopen waardoor mijn maandtotaal op een aanvaardbare 92 kilometer komt. Jihaa!

13:09 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |