06-04-08

Ronde Van Vlaanderen

Gisteren vertrok ik om 6u55 naar de start van de Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen en MTB'ers. Samen met een vriend begonnen we aan de 75 kilometer. We zetten de auto op een kilometer of 4 voor de start, en op weg naar de inschrijving lag ik al op mijn smikkel. Mijn wiel was weggeslipt in de goot. Gelukkig was het niet erg, enkel mijn linkerknie brandde wat aan de buitenkant. En bovendien had ik mijn zomerhandschoentjes mee, met korte vingers. Gelukkig was het niet aan het regenen.

Al vrij direct na de start kwamen we in de modder terecht. En het was serieuze plakmodder! Zo van die klei die overal blijft plakken. We schoven gevaarlijk heen en weer, zeker omdat ik mijn winterbanden niet opgelegd had. Na 23 kilometer was er de eerste bevoorrading. Naar mijn gevoel was de rit pas begonnen, ik begon wat in vorm te geraken. Vanaf kilometer 30 begon ik me goed te voelen, maar 75 kilometer had ik nog nooit eerder gereden met de MTB, dus was ik heel voorzichtig met mijn energie. Ondertussen hadden we al enkele regenvlagen gekregen, we hadden ons regenjasje wel al aan maar waren toch al vrij nat. De voeten begonnen wat koud te krijgen.

Na enkele beklimmingen en leuke afdalingen kwamen we opeens de wielertoeristen terug tegen. Dat betekende dat we in Geraardsbergen aangekomen waren. Ik wachtte mijn mede-MTB'er op en vroeg nog vlug wat tips voor de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. Hij reed al voor de 5de keer deze tocht. En die tips waren goud waard! Het leek wel alsof de beklimming uit 4 stukken bestaat. En steeds denk je dat je bijna boven bent, tot je de bocht om bent en je terug heel steil naar boven moet. Met de mountainbike en een deftige conditie ben je in het voordeel tegenover de wielertoeristen. Deze kon ik dan ook vrij makkelijk inhalen en achterlaten. En al het publiek wat ons aanmoedigde was ook hartverwarmend. Boven heb ik gewacht op mijn vriend, daarna konden we ons in groepjes wielertoeristen laten meedrijven op de gewone weg. Een beetje verder kwam de Bosberg. Maar die was vlugger gedaan dan ik verwachtte. En ik ging net nog een tandje bijsteken. Maar enfin, het was zo eigenlijk al lastig genoeg.

Er volgden nog de Roost en de Steenberg. nog heel lastige modderstukken en nog enkele regenvlagen. Na 65 kilometer liet ik mijn gezel ter plekke en trok ik door tot aan de aankomst. Het waren nog heel lastige kilometers maar het was voor iedereen zwaar. Ik raapte heel wat MTB'ers op, maar af en toe schoten er ook mannen voorbij die blijkbaar nog over hadden.

Uiteindelijk haalde ik de finish na 4 u en 6 minuten, nogal leeg en verkleumd. Mijn vriend kwam een goeie 5 minuutjes later toe. Na de bikewash kregen we pas echt koud. Terug thuis was ik leeg. Gewoon leeg. Ik had dat voorzien en meegerekend in mijn loopplanning. Vanavond staat er een trage 10 kilometer op het programma, mijn lange duurloop volgt woensdag als ik een dagje verlof heb om aanwezig te zijn bij de start van Gent-Wevelgem bij ons in Deinze op de markt.

Edit: vanavond dus gestart voor mijn trage 10 kilometer. De eerste kilometer ging in 5:15 dus vrij traag. Maar eigenlijk had ik niet veel goesting om te lopen, en zoals dan meestal het geval is begin ik dan rapper te lopen. De tweede kilometer ging in 4:41 wat al een pak sneller is. Vanaf dan liep ik steeds onder de 4:30, zelfs een kilometer in 4:11. En het werden geen 10 kilometer maar 14,5 km. In totaal heb ik dus 14,56 kilometer gelopen in 1:05:08 oftewel 4:28 m/km. Een beetje trager dan ik in Antwerpen wil lopen, maar zonder die trage eerste kilometers zit ik op schema. En de hartslag? Wel, die bleef op een gemiddelde van 163 per minuut steken, dus ging ik niet in het rood. Ik zie het zitten om in Antwerpen onder de 1:10 te duikelen, ik zal niet veel over hebben maar dat moet niet.

15:02 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

75 km 75 km mountainbiken: je zou voor minder leeg zijn s'avonds....

Gepost door: sanny | 06-04-08

yep, 75km wil do that to ya, but that's the way it should be ;-)
als ge nog iets over had, heb je niet hard genoeg gereden zeg ik altijd

btw mijn modderbanden liggen er al meer dan 3 maanden op en dat zal nog eventjes duren...

Gepost door: Robin | 06-04-08

De Ronde Toen ik nog jong ws, heel lang geleden dus ;)), heb ik deze RvV voor amateurs ook eens gereden maar dan wel met de koersfiets. 1 Heuvel is me steeds bijgebleven als loodzwaar: de patersberg. Damn dat is een korte, maar zo steile heuvel! Kruipen naar boven was het! ;)

Gepost door: Gert | 07-04-08

Tja als 5.15 al heel traag is dan gaan we daar wat meemaken in Antwerpen, ik zie u dan aan de finish normaal een 10minuutjes later :-)

Gepost door: Stofke | 07-04-08

Je zit zeker op schema voor Antwerpen, nog efkes wachten en dan alles geven. Die 1u10 haal je probleemloos.

Gepost door: philippe | 08-04-08

De commentaren zijn gesloten.