22-04-08

Verslagje 10 Miles

Zaterdagavond hadden we sociale verplichtingen, we hadden een trouwfeest in onze agenda staan. Ik moest mijn benen zoveel mogelijk laten rusten dus had ik een goede reden om niet te dansen Knipoog. Ook het alcoholgebruik werd beperkt en we zijn vroeger naar huis vertrokken dan onze gewoonte is. Ik was al behoorlijk moe op voorhand, en om 1u lag ik in mijn bed.

Zondagmorgen voelde ik me gelukkig al wat meer uitgeslapen. Spijtig genoeg zag ik de zon al komen, het zou een warme dag worden. De kindjes waren bij oma door het trouwfeest en we zouden ze daar laten tot de zondagavond. Els, mijn vrouw, die zou immers meedoen aan de Ladies Run! Dus konden we gezellig samen ontbijten: pannenkoeken en broodpudding. Dan nog wat pasta gegeten en weg waren we.

In Antwerpen gekomen begeleidde ik Els naar de start. Het was voor haar de eerste keer dat ze aan een massaloop meedeed dus kon ze wel steun gebruiken. Ze hoopte om binnen de 32 minuten te finishen voor de 5 kilometer. Volgens plan zou ik dan 13 minuten later starten op de 10 Miles, dus zou ik haar pas achteraf terugzien.

Een half uurke voor tijd stond er al heel wat volk aan de start voor de 10 Miles. Door mijn startnummer mocht ik al da volk passeren en plaatsnemen in de eerste box. Man man man, wat een gevoel! Hier had ik dus heel de winter voor getraind. Achter het lint stond er een paar duizend man als haringen in een ton te wachten in de zon, in 'mijn' box was er megaveel plaats en sommigen waren aan het warmlopen, anderen zaten op de grond in de schaduw te wachten. Allemaal goedgetrainde mannen (enkele vrouwen) die er heel snel uitzagen. Ik voelde me niet echt op mijn plaats, ik vreesde dat ik veel trager was. Maar ik heb er van genoten, 12.000 man staan stil te wachten aan de start terwijl 'wij' op het gemak de beentjes losgooiden om te knallen. Spijtig dat het warmer en warmer werd.

Enkele seconden na de start was ik al over de matten. Ik had het parcours op voorhand goed bestudeerd en ik wist dat we na de Kennedytunnel bergop moesten met de wind op kop. Dus ben ik voorzichtig gestart. De eerste kilometer kwam ik door in 4:14, perfect dus. Mijn hartslag was minder perfect, ik zat al op 183! Dat zou ik nooit kunnen volhouden. De tweede kilometer was iets rapper, maar het was ook wind in de rug en bergaf. Na twee kilometer kreeg ik al een blaar onder mijn rechter grote teen. En ik kreeg het warm.

De Kennedytunnel kwam ik goed door, de bergop deed ik relatief op het gemak. Maar nog voor we het Stad indoken begon ik het erg lastig te krijgen. Hartslag 186-187, warm en een zere teen. Ik wist ook dat we een recht eind langs het water moesten lopen. Ik ging een beetje dood. Maar dan zet je je verstand op nul en concentreer je je op iedere stap. Elke honderd meter keek ik op mijn Garmin, ik probeerde aan te pikken bij andere lopers. Maar ik zag ook dat ik nog steeds andere lopers inhaalde, en ondertussen had ik al een minuutje bonus bijeengespaard. Dus mocht ik zeker nog niet opgeven. Ik besloot dat ik zeker mijn tijd op de 10 kilometer wilde weten, daarna zou ik wel zien.

Rond een kilometer of 9 doken we de Meir op. Dan begon het wat beter te gaan, en ik begon rond te kijken of ik Webloglopers zag. Ik passeerde de 10 in precies 43:00, dus mijn minuutje bonus had ik nog steeds. Spijtig genoeg geen webloglopers te zien, maar ik wist dat daar ze ergens stonden te supporteren dus mentaal was dat ook al een opkikker. Rondom mij waren er steeds niet te veel lopers, ik haalde er meer in dan dat ik ingehaald werd. Mijn tempo bleef constant schommelen rond 4:21 per kilometer, dus volgens schema. Het gevoel begon zelfs weer beter te worden als we het Stad terug verlieten. Bergaf in de Waaslandtunnel kon ik nog een mooi tempo lopen, ik raapte weer anderen op. Volgens mijn Garmin liep ik daar zelfs een gemiddelde van 270.3 km/u. Bergop was efkes serieus duizelen maar eenmaal boven mochten we direct opdraaien en was de finish in zicht. Dus kon ik nog eens 'aanzetten', een echte eindspurt van 500 meter zelfs.

Mijn tijdsbonus van de eerste kilometers heb ik dus tot op het einde kunnen behouden. Ik heb serieus afgezien, maar toch had ik het gevoel dat ik aan hetzelfde tempo de 20km van Brussel kan lopen, het ging op het einde beter dan in het begin. Mijn gemiddelde hartslag was trouwens 183 slagen per minuut, en ging nooit naar beneden. Dat wil voor mij eigenlijk ook zeggen dat het vat nog niet 'af' was.

Aan de finish stond een automatisch uitslagenbord op basis van de chip op je schoen. Volgens mijn vrouw was ik rond de 350ste plaats, maar uiteindelijk is dit serieus bijgesteld. Finaal resultaat is een tevreden mens:

PosNrNameNatCtiy21kPosTimeOfficial TimeTKmAvgTeam
488.984AMPE FrederikBELDEINZE5351:08:421:08:510:04:1614.054

Dus ik was het waardig om in de eerste box te starten (bij de eerste 1.000 dus), en ik heb een gemiddelde van meer dan 14 km/u gelopen bij een lange afstand. Dit geeft vertrouwen voor Brussel waar ik mijn doel bijstel tot 1u28 (ipv. 1u30).

En nog een heel dikke proficiat aan mijn vrouwke die de 5 km liep in 28:41, dus boven de 10 km/u! Ze was 487ste (zelfs een plaatske vóór mij Knipoog ) van de 1.900 finishsters. Natuurlijk ook een dikke proficiat aan Katrien (2de marathon, onder de 4u!) http://paardterugopstal.skynetblogs.be/ , Koen (2de marathon in 7 dagen) http://koenvansteenkiste.skynetblogs.be/, Dirk (Negative split op 10 Miles) http://www.bloggen.be/dirkjogt/ ,  Julie (perfecte haas) http://runnerjules.skynetblogs.be/ , Mario (supertijd op de marathon) http://marathonmanneke.skynetblogs.be/ , Wim (La Ko sta 1/2 M) http://www.bloggen.be/wimdeolifant/ , Stofke (verbrand op zijne smikkel) http://www.bloggen.be/stofke/ , Gert (duurloop-haas) http://gertschroons.skynetblogs.be/ , Marc (eerste marathon, woehaa!) http://marc-devloo.skynetblogs.be/ en natuurlijk alle anderen die ik ken of niet ken!

 

17:42 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

21-04-08

Antwerp 10 Miles

Weeral serieus afgezien, de eerste warmte deed er geen goed aan. Een heel speciaal gevoel om in de eerst box te mogen starten. Finish gehaald in 1u08m36s, volgens mijn vrouw ongeveer op plaats 350 van de 16.000. Een verslag volgt...

09:58 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

17-04-08

Recupereren

Vorige week heb ik op 6 dagen tijd 4 looptrainingen afgewerkt, en 2 keer gaan Mountainbiken (40 en 55 km). De looptraining op zondag ging moeizaam, er stond 12 km à 4:30 op het programma maar ik voelde me te vermoeid om dit volledig te doen. Dus heb ik wijselijk na een kilometer of 6 trager gelopen om de week af te sluiten met een training van 9 kilometer. Ik had echt rust nodig, de laatste week vóór de 10 Miles van Antwerpen staat in het teken van recuperatie en dit was meer dan welkom. Al in februari postte ik dat ik moest zorgen niet te vroeg in vorm te zijn, en daar ben ik nog steeds wat bevreesd voor. De trainingen gaan heel goed maar soms is het een wankel evenwicht. Ik let er op om voldoende rust in te bouwen hoewel ik soms veel zin heb om meer of harder te trainen.

Maar deze week laat ik de beentjes vooral rusten zonder dat ze in slaap mogen vallen. Maandag rustdag, dinsdag met collega's een rustige loop van 11 km in net een uur, woensdag rustdag en vandaag 4 * 1000 m intervaltraining. Het tempo was 4:08 m/km, sneller dan wat ik wil lopen in A'pen dus. Het voelde goed, ik had zin in meer. Maar de beentjes moeten nog wachten tot zondag, dan mogen ze hun zin doen. Zaterdag zal ik enkel nog een kilometer of 5 heel traag joggen in wedstrijdtenue Knipoog

Mijn doel is 1u10 in Antwerpen, ik denk tussen 1u08 en 1u12 te arriveren. Veel sneller zit er niet in, trager kan zeker en vast als het warm is of als ik mij opblaas in het begin. Ik hou de Garmin in de gaten en zorg voor ongeveer 4:20 per kilometer. Spijtig genoeg geven ze warm weer uit en ik heb geen supporter om mij tijdens de wedstrijd nog wat powergel of cola te geven. Soit, ik zie wel hoe het gaat. Veel succes gewenst aan iedereen die dit weekend loopt in Antwerpen, of het nu de marathon is, de 10 Miles of de Ladies Run.

 

14:43 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

11-04-08

Rotterdam en andere hoogtepunten

Ik wil heel veel succes wensen aan iedereen die deelneemt aan de marathon van Rotterdam komende zondag. In het bijzonder aan Harmsie die met het dreamteam deelneemt http://blog.sport.be/de_reus_van_vlaanderen/ , en zeker ook aan Koen Vansteenkiste http://koenvansteenkiste.skynetblogs.be/, de marathonvreter.

En nog een dikke proficiat voor Philippe http://dromenvan42-195km.skynetblogs.be/ die in de Marathon van Parijs de zolen van onder zijn schoenen liep in 3:08:40.

Aan de anderen die Antwerpen 10 Miles of Marathon op het programma staan hebben: veel rusten, goed eten en drinken en niet meer twijfelen aan jezelf. De conditie is er of is er niet, en het valt af te wachten of we een goede dag zullen hebben of een slechte.

09:43 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-08

Ronde Van Vlaanderen

Gisteren vertrok ik om 6u55 naar de start van de Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen en MTB'ers. Samen met een vriend begonnen we aan de 75 kilometer. We zetten de auto op een kilometer of 4 voor de start, en op weg naar de inschrijving lag ik al op mijn smikkel. Mijn wiel was weggeslipt in de goot. Gelukkig was het niet erg, enkel mijn linkerknie brandde wat aan de buitenkant. En bovendien had ik mijn zomerhandschoentjes mee, met korte vingers. Gelukkig was het niet aan het regenen.

Al vrij direct na de start kwamen we in de modder terecht. En het was serieuze plakmodder! Zo van die klei die overal blijft plakken. We schoven gevaarlijk heen en weer, zeker omdat ik mijn winterbanden niet opgelegd had. Na 23 kilometer was er de eerste bevoorrading. Naar mijn gevoel was de rit pas begonnen, ik begon wat in vorm te geraken. Vanaf kilometer 30 begon ik me goed te voelen, maar 75 kilometer had ik nog nooit eerder gereden met de MTB, dus was ik heel voorzichtig met mijn energie. Ondertussen hadden we al enkele regenvlagen gekregen, we hadden ons regenjasje wel al aan maar waren toch al vrij nat. De voeten begonnen wat koud te krijgen.

Na enkele beklimmingen en leuke afdalingen kwamen we opeens de wielertoeristen terug tegen. Dat betekende dat we in Geraardsbergen aangekomen waren. Ik wachtte mijn mede-MTB'er op en vroeg nog vlug wat tips voor de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. Hij reed al voor de 5de keer deze tocht. En die tips waren goud waard! Het leek wel alsof de beklimming uit 4 stukken bestaat. En steeds denk je dat je bijna boven bent, tot je de bocht om bent en je terug heel steil naar boven moet. Met de mountainbike en een deftige conditie ben je in het voordeel tegenover de wielertoeristen. Deze kon ik dan ook vrij makkelijk inhalen en achterlaten. En al het publiek wat ons aanmoedigde was ook hartverwarmend. Boven heb ik gewacht op mijn vriend, daarna konden we ons in groepjes wielertoeristen laten meedrijven op de gewone weg. Een beetje verder kwam de Bosberg. Maar die was vlugger gedaan dan ik verwachtte. En ik ging net nog een tandje bijsteken. Maar enfin, het was zo eigenlijk al lastig genoeg.

Er volgden nog de Roost en de Steenberg. nog heel lastige modderstukken en nog enkele regenvlagen. Na 65 kilometer liet ik mijn gezel ter plekke en trok ik door tot aan de aankomst. Het waren nog heel lastige kilometers maar het was voor iedereen zwaar. Ik raapte heel wat MTB'ers op, maar af en toe schoten er ook mannen voorbij die blijkbaar nog over hadden.

Uiteindelijk haalde ik de finish na 4 u en 6 minuten, nogal leeg en verkleumd. Mijn vriend kwam een goeie 5 minuutjes later toe. Na de bikewash kregen we pas echt koud. Terug thuis was ik leeg. Gewoon leeg. Ik had dat voorzien en meegerekend in mijn loopplanning. Vanavond staat er een trage 10 kilometer op het programma, mijn lange duurloop volgt woensdag als ik een dagje verlof heb om aanwezig te zijn bij de start van Gent-Wevelgem bij ons in Deinze op de markt.

Edit: vanavond dus gestart voor mijn trage 10 kilometer. De eerste kilometer ging in 5:15 dus vrij traag. Maar eigenlijk had ik niet veel goesting om te lopen, en zoals dan meestal het geval is begin ik dan rapper te lopen. De tweede kilometer ging in 4:41 wat al een pak sneller is. Vanaf dan liep ik steeds onder de 4:30, zelfs een kilometer in 4:11. En het werden geen 10 kilometer maar 14,5 km. In totaal heb ik dus 14,56 kilometer gelopen in 1:05:08 oftewel 4:28 m/km. Een beetje trager dan ik in Antwerpen wil lopen, maar zonder die trage eerste kilometers zit ik op schema. En de hartslag? Wel, die bleef op een gemiddelde van 163 per minuut steken, dus ging ik niet in het rood. Ik zie het zitten om in Antwerpen onder de 1:10 te duikelen, ik zal niet veel over hebben maar dat moet niet.

15:02 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |