09-08-08

Lactaattest en bijsturing trainingsschema

Ik ben nu al 2 weken met verlof samen met vrouw en kroost. We gaan niet op reis, we moeten nog heel veel uitzoeken voor onze bouw (en we kunnen alle centjes goed gebruiken).

En het verlof was ook de ideale gelegenheid om toch mijn lactaattest te doen. In november was dat een verjaardagscadeau van mijn vrouw voor mij maar dat kon niet doorgaan omdat onze jongste net opgenomen werd in het ziekenhuis met een luchtwegeninfectie. Maar nu had ik een nieuwe afspraak gemaakt.

Op zaterdagmorgen 8u30 mocht ik bij de sportdokter op de loopband wat warmlopen. En dan 3 minuten aan 10 km/u lopen, waarna hij een druppel bloed aftapte van mijn vingertop. Dan een kilometer per uur rapper, en na 3 minuten terug een druppel bloed. De hartslag werd steeds automatisch geregistreerd. Om een lang verhaal kort te maken: ik mocht iets meer dan een halfuur steeds sneller lopen totdat ik met een lekgeprikte vinger mijn longen uit mijn lijf liep aan 18 km/u. Het resultaat lag in lijn met mijn eigen bevindingen.

Mijn overslagpols ligt op 174, dus boven de 90% van mijn maximale hartslag (192). Dat is goed, en dat verklaart ook waarom ik zo graag in het rood ga en op de kortere afstanden goed presteer. Ik maak quasi geen melkzuur aan tot een hartslag van 145, maar dan stijgt het lichtjes tot de overslagpols. En net daar moet ik aan werken. Het punt waarop ik melkzuur begin aan te maken moet bij een hogere hartslag. Mijn lange duurlopen doe ik onder 145 HF en dan vermoei ik niet. Maar ga ik iets sneller, dan begint het direct al wat lastiger te worden en gaat mijn hartslag stelselmatig verder stijgen. Conslusie is dat mijn snelheid zeker goed zit en dat ik geen verdere snelheidstrainingen moet doen. Verder is mijn uithouding ook vrij goed, mijn LSD mogen verder zoals ik bezig was, aan een hartslag van 145 tot 150. Maar de belangrijkste wijziging zijn de extensieve duurlopen 2 x per week. Een keertje tot een hartslag van 160, de andere keer tot 170. En na 6 weken mag de hartslag zelfs iets hoger. Pas dan kweek ik uithouding bij hogere snelheden. Voilà.

Deze week heb ik dit wat in praktijk gebracht en ik geloof er wel in. De gewone trainingen moeten pittiger, maar de intervaltrainingen gaan eruit. 1 keertje in de week staat er 'amusement' op het programma. Dat mag een wedstrijdje zijn, of een fartlek of gewoon doen waarin ik goesting heb. Dus vandaag nog een keertje naar Torhout afgezakt voor de Kermisloop van 13 kilometer. Ik vond het een lastig parcours en er was veel wind. Ik ben niet helemaal voluit gegaan, maar hield wat reserve. Ik ben gefinisht in 54:16, oftewel ergens 14,3 km/u aan een gemiddelde hartslag van 177. Mijn echte prestatiewedstrijden loop ik aan gemiddelde hartslag van rond de 182. Nog 10 weken en daar is de marathon van Amsterdam. 3u15 zou supermooi zijn en het zit er nog steeds in.

21:59 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Zo'n lactaattest moet ik ook dringend eens doen, mooie prestatie in Torhout...

Gepost door: Stofke | 09-08-08

Dat is het volgende wat ik nog moet doen zo'n lactaat test bij een sportdokter ga ik ook doen,ook ken ik mijn overslag nog steeds niet, erg nuttig nochtans!!!

Gepost door: patrick aerts | 10-08-08

Mooie tijd. Zo'n lactaattest zou ik ook wel eens willen doen. Zo leer je jezelf wat beter kennen.

Gepost door: yves | 12-08-08

Met jouw conditie loop je zeker een nieuw PR in Amsterdam. Veel trainingsplezier !

Gepost door: philippe | 13-08-08

Lactaat-test is inderdaad een eerste interessante stap. En dan er een trainingsschema rond bouwen is 2. Dat eerste deed ik ook reeds. Het tweede ziet er bij mij anders uit dan bij u.

Gepost door: cremke | 13-08-08

proficiat! Mooie tijd gelopen op de 13 km! Zo'n lactaattest lijkt mij inderdaad interessant, vooral omdat je nadien je trainingen kan aanpassen. Ik loop echter 'just for fun', betere resultaten maken niet veel uit. 3u15 voor de marathon lijkt mij een goede doelstelling, hopelijk lukt het.

Gepost door: Dirk | 19-08-08

jammer dat ik je niet heb gezien in Torhout. Maar toen ik aankwam was jij al weg .... ( om de duvels uit te drinken ! ) Veel succes met de marathon voorbereiding

Gepost door: wim | 19-08-08

De commentaren zijn gesloten.