27-09-08

In vorm

Deze week stond de zwaarste week uit mijn loopleven gepland. In totaal 100 kilometer, maar dat is niet het zwaarste. Vooral de intensiteit mocht er zijn. Maandag had ik een rustdagske, maar dinsdag al direct 10 * 1000 meter in 3:59 tot 4:11. Woensdag 12 kilometer tempoloopje aan 4:20, gevolgd door een trage duurloop van 22 km op donderdag (in 5:02). Vrijdag 8 kilometertjes loslopen. En vandaag een fartlek van 15 kilometer. Morgen nog een loopke van 25 of 26 kilometer.

Ik had gedacht dat ik tegen vandaag al wat vermoeide benen zou hebben, maar ik was volledig gerecupereerd. En met het zonneke had ik er zelfs superveel zin in. Dus dat zit allemaal snor. Ge weet wel hoe het gaat é, met nen fartlek, zo een beetje dom doen. In de wijk al lopend wat huisjes gaan bekijken, dan een sprintje trekken, dan weer trager,... ik lette er wel op dat de hartslag niet boven de 174 ging en liefst niet teveel onder de 160. En het was eigenlijk een superrelaxte training. Na 5 kilometer de training voortgezet in de Brielmeersen. Heuvel opcrossen, traag er terug af, dan eens goed aanzetten en dan terug uitlopen. Dan terug een tijdje tempolopen en zien wat de hartslag doet. Het resultaat mag er wezen vind ik. Na 16,4 kilometer zat ik nog zo fris als een (water)hoentje en was ik terug thuis. En blijkbaar was mijn gemiddelde snelheid zeker niet slecht: 4:20/km of 13,8 km/u. Op de marathon zou ik gaan voor 4:36 maar ik twijfel of ik niet voor 4:30 durf te gaan, of te starten aan 4:26 of zo... Bij mijn vorige marathon had ik een gemiddelde hartslag van 169 dus ik mag behoorlijk hoog gaan in HF.

Statistieken 27092008

Grafiek 27092008

17:27 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-09-08

Geslaagde testwedstrijd

Vorige zondag stond er 32 kilometer op het programma, maar ik deed er 34,5 en ik zat niet kapot. De uithouding is dus in orde aan het komen.

Maandag deed ik een extensief duurloopje met een hartslag onder de 160. Wat bleek? Ewel, ik liep dit aan marathontempo op 't gemak. De tempoduur zit dus ook wel goed. 10,11 km in 46:10

Dinsdag deed ik wat lange intervallen: 2 km inlopen, dan 2 kilometer aan een hartslag van 170 en dan 500 meter doorlopen, dan 500 meter recup en dan nog eens 't zelfde. En als test wilde ik eens terug een snelle kilometer lopen. Mijn hartslag ging tot 187 en ik deed de kilometer in 3:20. Stukken sneller dan ik dit ooit gedaan had.

Woensdag een traag duurloopje van 15 kilometer, donderdag 5 km in 21:15 en 7 km à 4:45 per kilometer.

Vrijdag rustdag, alleen 's avonds een matchke gevoetbald maar ik stond in de goal. Ik wilde de beentjes sparen voor zaterdag, de Leiecorrida in Deinze.

12 km langs de... Leie. Vertrekken in de Brielmeersen waar ik ook Sandra (http://cauwels.skynetblogs.be/) tegenkwam die een pijnlijke rib had. De benen voelden goed, en ik wilde onder de 49 minuten duiken. Bij de start zat ik rond 30ste positie, maar ik kon na een kilometer of 2 aansluiten bij een groepje voor mij, en dan nog een groepje inhalen. Vanaf kilometer 5 stond ik er alleen voor, ook een stuk tegen de wind in. Maar de snelheid bleef goed en ik voelde dat ik niet ging stilvallen. In het begin van het jaar was het bij wedstrijden steeds sterven vanaf kilometer 3, maar nu dus niet. Gefinisht als 19de van de 128 in 45:08, volgens het wedstrijdblad liep ik 15,92 km/u maar mijn Garmin toonde maar 11,71 km. Maar met een gemiddelde van 3:51 zonder te trainen voor de korte afstand vind ik meer dan behoorlijk. Het is quasi hetzelfde als mijn beste tijd dit seizoen, maar met een beter gevoel.

Edit: vanmorgen (zondag) nog een LSD gedaan van 26 km in 2:15:55 ofte 11,5 km/u met een gemiddelde hartslag van 141. Zo vlak na een wedstrijd met inzet toch wel lastig, maar blij dat ik het gedaan heb.

08:29 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

12-09-08

5 weeks to go

De voorbije weken heb ik veel getraind, en 'pittiger' zoals de sportarts me voorstelde. En met wisselend succes moet ik toegeven. Sommige dagen heb ik een lage hartslag aan een gemiddelde van 12,6 km/u en heb ik het gevoel dat het echt op het gemak is. Maar deze week ging het minder.

Dinsdag deed ik wat lange intervallen, 6 * 1 km in 3:45 tot 4:00. Dat ging wel behoorlijk, er was ook veel wind. Woensdag begon het wat warmer te worden en had ik moeite om mijn hartslag onder de 160 te houden, en donderdag was het hek helemaal van de dam. Na een snellere 5 kilometer (22:30) ging de hartslag over de 170 en ging met moeite terug naar beneden, zelfs aan lage snelheid. Ik kan dus echt niet tegen warmte. Daar steek ik het op.

Vandaag de tweede van drie rustdagen deze week, en ik voel me echt volledig gerecupereerd. Morgennamiddag de voorlaatste lange duurloop van 32 kilometer. Deze keer zal mijn vrouwtje mij begeleiden op de fiets. Vanaf volgende week nog 3 weken stevig opbouwen van 80 km naar 90 km tot rond de 100 km als alles goed loopt, en dan 2 weken afbouwen. Volgende zaterdag nog een keertje vollen bak gaan in de Leiecorrida hier in Deinze (12 km). Momenteel denk ik dat 3:15 te snel is, vorige week dacht ik dat het er dik in zat. Twijfel dus. Maar ik train gewoon verder en ik zie wel wat het wordt. In 5 weken kan er nog veel gebeuren en ik ben sowieso content met een tijd onder de 3:30.

21:27 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

01-09-08

Oppassen

Wat ik nooit doe, deed ik vrijdagmorgen wel: mijn rusthartslag controleren. Ik schrok nogal want ik kreeg die met moeite onder de 70. Niet goed, echt niet goed. Volgens mij moet die rond de 50 schommelen want 's avonds zit mijn rusthartslag rond 52.

Een klein beetje later begon ik me ook al niet zo lekker te voelen. Ik had wat keelpijn en kreeg warm en koud tegelijk. Ik had geen koorts maar ik voelde me slapjes. De hele dag heb ik goed gerust maar 's avonds had ik afgesproken om een wedstrijd te lopen. Tegen 's avonds voelde ik me al beter, maar ik zou toch maar de korte afstand lopen: 5,5 kilometer. De eerste 2 kilometer waren perfect maar na een passage in het veld kwam mijn hartslag toch een stuk boven mijn maximale hartslag (tot 198), dus nam ik direct heel wat gas terug. Gefinisht in 22:49 als 10de van de ongeveer 160 op de korte loop. Gelukkig had ik het verstand om me te beperken tot de korte loop en om me niet volledig te geven.

Zaterdag was de rusthartslag al gezakt tot ongeveer 62, dus het ging de goede kant uit. De hele dag voelde ik me veel beter. Zondag had ik 30 km op het programma staan en ik had afgesproken met Sandra (http://cauwels.skynetblogs.be/) om 20 km samen te lopen in de Gavers. Zondagochtend vroeg was de rusthartslag al gezakt tot 54. Dus kon ik met een gerust gemoed mijn lange duurloop afwerken, al zou ik toch oppassen. Maar het ging vrij goed, zeker ook omdat ik een leuke gesprekspartner had. De hartslag was door het babbelen wel wat hoger dan normaal, maar na 32 kilometer (een beetje teveel gedaan) was mijn gemiddelde hartslag 150. Thanks Sandra!

En Mario: je hebt overschot van gelijk met je commentaar maar een snelle kilometer is mijn 'folieke'. Het is helemaal niet nodig en kan voor blessures zorgen maar het is goed voor mijn motivatie. En nu al 30 kilometer lopen kan ook gevaarlijk zijn voor blessures maar ik heb de LSD's langzaam opgebouwd en de carrosserie is ze al gewoon.

09:54 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |