23-10-08

Verslag Amsterdam Marathon

 

Hier een berichtje uit de zevende hemel. Ik had het heel de week te druk met niet te sporten om het verslag van de A’dam Marathon te schrijven.

 

Wat ik in mijn laatste post voor de marathon niet vertelde, was de snelheid van mijn laatste tempoloopje. Waarom niet? Omdat dat laatste tempoloopje traditioneel aan marathontempo gebeurt, en ik wilde niet teveel prijsgeven van mijn verhoopte eindtijd. Zelf dacht ik dat ik in ideale omstandigheden kon uitkomen op een eindtijd van 3:12. Eigenlijk wilde ik mijn PR verbeteren met een half uur. Maar om niet te ambitieus te klinken en niet te veel druk te leggen heb ik dit verzwegen. Tegen Koen heb ik dit wel gezegd vlak voor de start. Mijn vrouwtje (Els) wist dat ik ging voor sub 3:15, vandaar dat haar gokje er maar een minuutje van zat.

 

Op zaterdag logeerden we bij vrienden in Den Haag. Eerst gingen we ’s namiddags nog een stukje van het parcours verkennen en kijken waar Els mij moest bevoorraden met Powergel. Ik deed dit al joggend. Het ging goed. Op de marathonmarkt heb ik ook nieuwe schoenen gekocht, Asics DS Trainer, iets tussen trainingsschoen en wedstrijdschoen. En daar beleefde ik mijn eerste moment van glorie toen de verkoper een bewonderende opmerking maakte over mijn doelstelling. Maar een doelstelling zegt nog niks.

 

Zondagmorgen waren we al 2 uur te vroeg ter plaatse. En het was koud! Super voor mij dus, daar hou ik wel van. Het zag er niet regenachtig uit alleen wat zuidwestenwind, dus tegenwind in het eerste lange stuk langs de Amstel. Ik kwam Koen (http://koenvansteenkiste.skynetblogs.be/) nog tegen met zijn vrouwtje en we maakten een praatje. Een half uurtje later ging ik mijn startvak binnen. Ik stond in het startvak met eindtijd tussen 3u00 en 3u30. De tempomakers met rode ballon zouden gaan voor 3:15. Toen bedacht ik een strategisch plannetje. Voor mij was de nettotijd belangrijk, niet de brutotijd of de klassering. Dus zou ik aan de start de tempomakers wat voorsprong geven en hen dan bijbenen. Dan wist ik dat ik al wat bonus zou hebben tegen dat ik bij hen kwam, en dan kon ik mij verstoppen in het groepje als het tegenwind zou gaan.

 

Bij de start zie ik de rode ballon hard vertrekken, en het duurt nog bijna een minuut voor ik kan vertrekken. Maar waar ik niet op gerekend had: ik ben omringd door heel wat tragere lopers en ik kan maar moeilijk inhalen. Ik zie de rode ballon zelfs verder weglopen van me! De eerste kilometer was dramatisch in 5:07, dus een halve minuut te traag. De tweede kilometer kan ik af en toe inhalen op vluchtheuvels of trottoirs. De rode ballon zie ik niet meer. Ik had al een hartslag van 173. Dan kan ik eindelijk versnellen en de volgende kilometers ga ik leg ik af tussen 4:13 en 4:17, maar ik ga al in het rood! De rode ballon loopt nu 100 meter voor mij maar ik moet trager lopen. Als ik nu al in het rood ga hou ik het nooit vol. Een paar keer besluit ik om de rode ballon niet in te halen, ze zijn veel te rap gestart. 10 kilometer in 44:38, dus heb ik nu anderhalve minuut voorsprong! Ik zal dit nodig hebben want ik reken op verval. Op een heuvel rond kilometer 11 kom ik dichter bij de ballon en besluit om ‘door te geven’ tot ik bij hen ben, want de tegenwind begint op kilometer 12,5. Ik haal ze bij, net op de plaats waar Els de eerste keer met Powergel staat. Dus ik ga al direct naast het groepje en neem de Powergel aan. Maar ik sluit terug aan vóór de groep. Door het inhalen is mijn tempo hoger dan de rode ballon en ik besluit door te gaan want ik zit in een groepje van 5 man. Om de beurten lopen we op kop, en ik maak wat praatjes met de anderen. De volgende 10 kilomter stabiliseert mijn hartslag op 172, en ik leg die af in 44:47, dus weer wat voorsprong.

 

Ik verbeter mijn PR op de 20 km in 1:29:25, de HM is ook een nieuw PR in 1:34:22. Drie en een halve minuut voorsprong, dat moet genoeg zijn voor 3:15. Vlak voor Els me op 26 kilometer een Powergel geeft moeten mijn compagnons lossen. Al de hele tijd halen we samen lopers in maar nu moeten mijn medelopers er toch af. Ik ga alleen door. Vanaf kilometer 30 fietst Els mee net naast het parcours, ik voel me nog fris. Ik weet dat 3:15 MOET lukken. De kuiten beginnen op te spelen, ik krijg bijna krampen, ook in mijn bovenbenen. Kilometer 33 leg ik nog af in 4:27, maar dan krijg ik het zwaar. De hartslag begint te dalen. Ik besef het en voel dat het minder gaat. Krampen op de loer. Maar nog steeds haal ik mensen in en ik behoud een deftige snelheid. Ik mag vanaf dan elke kilometer afleggen in 5:00 en alles wat eronder zit is bonus. Het loopt niet meer soepel maar gemiddeld gaat elke kilometer toch in 4:49. Ik denk dat ik uitkom op ongeveer 3:13:30. Ik blijf mensen inhalen, maar ik moet me focussen op ‘niet stoppen’. De laatste drankpost aan kilometer 41 sla ik over, dat scheelt wel 10 seconden denk ik. Vlak voor het opdraaien naar het Olympisch stadion realiseer ik me dat een tijd onder 3:13 er zelfs in zit als ik alles geef. Alles is op dat moment relatief maar ik slaag erin te versnellen, haal zelfs in de buitenbocht nog iemand in en druk af in 3:12:59 (zelfs 94 hondersten!). Supersupersuper tevreden. Niet helemaal kapot maar wel verkrampt. Bij het zien van Els ben ik emotioneel (dus gij niet alleen é Koen). Ik heb mijn dreamtarget gehaald, mijn PR is verbeterd met een half uur!

 

Katrien (http://paardterugopstal.skynetblogs.be) zat met haar pronostiek van 3u13min13sec er wel heel dicht bij (als we collega Stijn niet meerekenen die pronostiekt nà de uitslag). Dat wordt weer leuk in Torhout! En de rode ballon? No idea waar die gefinisht zijn, ik heb ze niet gezien. Mijn compagnons van langs de Amstel zijn alle gefinisht tussen 3:17 en 3:39 dus hebben ze zich opgeblazen door bij mij te willen blijven.

 

Dit is de eerste keer dat ik een deftige tijd loop op langere afstand. Vroeger had ik al eens een Halve Marathon gelopen in 2:11 en een 20 km in 1:59. Ik voelde toen al dat ik niet gemaakt ben voor langere afstanden. Ook vorig jaar op de 20 km van Brussel ging het niet zo goed en zag ik enorm af. Daarom wilde ik vorig jaar vertrouwen opdoen op de Marathon door voor mijn doen traag te lopen. Ik was toen al super content met 3:42. Dit jaar gingen de korte afstanden super (38:13 op 10 km), maar terug in Brussel crashte ik op de 20km in 1:33. Toch nog eens alle vertrouwen samengeraapt om een snelle tijd neer te zetten op een lange afstand. Daarom ben ik nu dubbel blij. Wat zeg ik, driedubbel!

 

Mijn seizoen sluit ik nog niet af. Ik probeer mij zowel fysiek en mentaal op te laden voor de Halve Marathon Deinze-Aalter. Een thuismatch laat je niet schieten als je in vorm bent. Ik wil er wel eens onder 1:30 duiken. En dan zie ik nog wat webloglopers terug!

16:33 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Heel leuk verslagje! En nog eens proficiat met de sjieke tijd!!

Gepost door: Wendy | 23-10-08

Chapeau Hoedje af voor zo'n prestatie!!! Op naar het volgend PR op de halve marathon ;)

Gepost door: sandra | 23-10-08

verslag we kunnen ons helemaal inleven in je verslag ! :-)

Gepost door: Chris | 24-10-08

Je hebt een fantastisch loopjaar achter de rug Fré. Nogmaals proficiat.

Gepost door: yves | 26-10-08

Knap verslagje en nog eens proficiat met je toptijd !
De volgende marathon terug een halfuurtje sneller ?? ;-)

Gepost door: philippe | 28-10-08

knap Proficiat . Knap gelopen zeg. Top. Super
Gr.Natalie
http://www.bloggen.be/natalietijtgat

Gepost door: natalie | 28-10-08

proficiat wat een wedstrijd, een hele dikke proficiat met je nieuw pr. record en dat lichtjes met een half uur er vanaf, dat verdient een mooie pluim, zeker weten.

Gepost door: anja | 01-11-08

beetje laat (na facebook ook hier) proficiat met je knappe prestatie !

Gepost door: jogginggirl | 03-11-08

proficiat proficiat man met uw marathon.je hebt daar een
serieus stuk tijd van afgedaan.een prachtprestatie! ken dat gevoel ook als je die
eindmeet overschrijd.mijn rapste marathon was in 2003kortrijk-brugge in 3u25min.heb er nu in eind
hoven bijna 20min afgedaan.3u06min.
groetjes GINO;

Gepost door: tuyttens gino | 16-11-08

Proficiat Mooi verslag om te lezen,en wat leuker voor je is een zeer mooie tijd heb je gelopen.

Gepost door: Bart | 24-11-08

Hallo, Fré.
Fijn om via deze weg te weten te komen hoe je 't er vanaf gebracht hebt: ferme prestatie, proficiat. En geloof me, je kan nog progressie maken.
Vanwege den diesel, een wat oudere man (fan?), die u vorig jaar nog het nakijken gaf, maar ondertussen al heel blij zou zijn om je halve kilometer te kunnen volgen.
Nog veel succes, sportief en extra-sportief.
CU.

Gepost door: Guido | 04-12-08

De commentaren zijn gesloten.