20-04-09

'k Ben toch wel content

Gisteren (zondag) stond dus de eerste wedstrijd van de Running Tour http://www.sport.be/runningtour/2009/nl/ op het programma in Oostende.

2 jaar geleden brak ik daar de eerste keer door de magische grens van 45 minuten op 10 kilometer, dus heb ik er goede herinneringen.

Toen was het geen 10 maar 9,5 kilometer. Volgens de organisatie is de wedstrijd nu wel juist 10 kilometer.

Er was een stralend zonnetje in de voormiddag en ik begon te vrezen dat het te warm zou worden voor mij. Gelukkig was er nog een fris briesje.

Na de middag begon het meer te waaien en werd het nog frisser. De laatste 2 kilometer van het parcours waren op de dijk zelfs pal tegen de win in. Dit zou enorm lastig worden.

 

Voor de start bleef ik nog wat rustig bij Chris en Vincent staan praten. We gingen allemaal voor een P.R., Chris op de 5K en Vincent en ik dus op de 10K (38:13).

En Chris http://www.bloggen.be/chris_rogghe/ deed het schitterend! Na 200 meter begon ze wijselijk haar eigen tempo te lopen om mooi te finishen in 23:13. Haar target van 24 minuten was nog veraf.

Dan was het onze beurt. Ik wist dat er vlak na de start een klein bergje ligt, en dat het dan bijna een kilometer bergaf gaat. Dus ik zou rustig starten en pas na 1 kilometer gas geven.

Aangezien het de eerste wedstrijd was, wilde ik echt wel gewoon weten hoe het met de conditie en de snelheid gesteld is. Gewoon rap lopen en wel zien waar het schip strandt.

Verstandig lopen kan ik de volgende weken nog altijd doen.

 

Ik had een goed gevoel vanaf de start. Ik startte rond positie 100 schat ik, en meteen haalde ik mensen bij. Mijn hartslag hield ik niet in de gaten maar ik zag wel dat ik een eind boven de 16km/u liep.

De eerste kilometer vloog voorbij en ik voelde nog niks. Ik bleef nog wat plaatsen goedmaken, hoewel er niet al te veel mensen meer voor mij liepen.

Mijn tijd op de eerste kilometer was 3:28 (17,3 km/u). Te rap eigenlijk, maar ik zat wel goed. Daarna schoof ik nog kalmpjes naar voor. Kilometer 2 gepasseerd in 3:33. Dus nog altijd ruim sneller dan mijn P.R.

Het begon zwaarder te worden maar dit was verwacht. Ik zie altijd af in een wedstrijd.

Kilometer 3 en 4 gingen al trager, rond 3:42. Het begon al veel zwaarder te worden. We waren met een groepje van 4 man, uit de achtergrond kwam nog 4 of 5 man terug.

Bij den dezen ging het licht uit. We kwamen een eerste keer op de dijk, en ik verzeilde als achterste van het groepje. 5 kilometer in 18:21. Nog altijd heel goed op schema maar ik ging kapot.

Een kort stukje bergaf en ik moest de groep laten gaan. Ik kon ze gewoon niet volgen. Verstand op 0 en stervend doorlopen. Proberen het tempo te onderhouden.

 

Ik bleef een beetje achter het groepje hangen. Mijn vrouwtje stond aan kilometer 6 te supporteren, ik was de 35ste! Nog wat aanmoedigingen van Chris en wat verder van Stijn Spriet (merci alletwee). Maar dit was afzien, en dan moest de tegenwind nog komen!

Nog enkele lopers haalden mij in, maar niet veel. Ik kon ze ook niet bijhouden. Het lukte toch om het tempo rond de 3:50 te houden.

En dan begon het wat te beteren. Als je ziet dat er niemand je nog inhaalt, en al stervend hou je toch je tempo, dan groeit het vertrouwen wat.

Dat was nodig ook. Na nog een korte bocht bergop kreeg ik de wind vol op kop op de dijk. Meteen stond ik bijna stil. Dit was een gevecht tegen de natuur.

Ik begon te kijken naar de eindtijd en ik zag dat het zou lukken om mijn PR te verbeteren. Ik mocht gewoon niet stilvallen.

Tegenwind haalde ik 'amper' nog 15 km/u, en een achterligger kwam stilaan dichter. Ik probeerde nog te versnellen dus bleef hij op dezelfde afstand hangen.

300 meter voor de finish moest ik hem toch laten gaan maar ik zag op de wedstrijdklok dat ik nog mooi onder de 37 minuten bleef.

 

Volgens de 'officials' is de wedstrijd precies 10 kilometer, volgens mijn Garmin 200 meter minder.

Maar het zou wel eens kunnen dat Garmin hier wat verkeerd is want er zaten enkele korte bochtjes in het parcours en daar kan hij niet zo goed tegen.

En wie ben ik om de officials tegen te spreken? Ze hebben ongetwijfeld hun werk goed gedaan.

Mijn tijd was 36:49 en ik behaalde uiteindelijk de 41ste plaats op 1.477 finishers. Mijn beste prestatie ooit. Dit is toch gene kattepis.

Opdracht volbracht, hoewel er wat meer inzat naar mijn gevoel. Ik had het te lastig tussen kilometer 4 en 7 en de wind blies te ongenadig op het eind.

Mijn hartslag was gemiddeld 184 (max 188). Nooit gedacht dat ik dit nog kon. Zo zie je ook dat ik meer op korte afstanden getraind ben. Na een marathontraining gaat mijn hartslag niet meer zo hoog.

Vincent haalde ook zijn PR, dus voor de 3 webloglopers was Oostende een succes.

 

Volgende zondag ik Antwerpen loop ik wat verstandiger en ga voor een tijd van 1u05. Vorig jaar had ik 1:08:50 en het zou geen probleem mogen zijn om dat te verbeteren.

De kop is eraf, mijn doelstelling is gehaald. Ik ga genieten van de volgende wedstrijden en wie weet heb ik eens een superdag op een wedstrijd en verras ik mezelf?

 

 

10:35 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

congrats! Heel mooie tijd. Het harde werk werd beloont en al in de eerste wedstrijd.
Het weer was inderdaad zalig, maar sterven doe je toch in elke wedstrijd.

Gepost door: Robin | 20-04-09

Amaai, wat een knappe tijd!! Proficiat!!

Gepost door: Wendy | 20-04-09

beetje sterven deed ik ook die laatste twee kilometer. En ik had dan nog niemand om me achter weg te stoppen... Maar we hebben het gehaald, en volgens de officiële uitslag zelfs nog 3 sec sneller: 23.10 :-). Veel succes volgend weekend, die volgende PR zal er ongetwijfeld terug inzitten !

Gepost door: Chris | 20-04-09

onder de 37minuten is al een straffe tijd op de 10km , iets trager starten , had wellicht nog beter geweest , alhoewel ik twijfel aan de afstand , in je verslag kom je door aan de 5 in 18m21 en je tweede helft slechts 8s trager , hier klopt iets niet toch ?

Gepost door: roadrunnerke | 20-04-09

amai Sterk gelopen, serieus afgezien en toch doorgezet. Een dikke proficiat. Zelfs met mijn fiets ging ik niet bij je kunnen blijven !!!

Gepost door: wim | 20-04-09

@roadrunnerke Volgens mij was mijn eerste 5K rapper dan die 18:21, daar zaten meest bochten in. Vanaf kilometer 5 was het rechtdoor, met een korte bocht na 8 kilometer.

Gepost door: Fré | 20-04-09

Proficiat met je PR! En dat op een lastig parcours - door de wind uiteraard! Er zit dus zeker en vast nog meer moois aan te komen dit jaar! Succes volgende week!
Stijn
ps: 'k heb je niet meer gevonden achteraf - dus heb ik die beloofde bruine pater maar zelf achterover gekeild!

Gepost door: stijn spriet | 20-04-09

Ja goe weere Fré, schitterende tijd, proficiat met je PR, fantastisch gewoon

Gepost door: Stofke | 20-04-09

proficiat ook deze weblogloper liep er een PR zij het wat trager als jullie. Maar ook dik content. En dat beetje sterven op den dijk... ik denk dat daar voor iedereen telde alhoewel ik het persoonlijk het moeilijkst had van aan de haven tot aan iets voorbij het casino.

Gepost door: Steve | 20-04-09

mooi ....pr gelopen fre.veel succes op de 10mijl in antwerp.ik heb in de lakosta ook mijn pr verbeterd op de halve marathon.1min 32sec rapper
dan de mc bride van verleden jaar.nu liep ik 1u25min 30sec.

Gepost door: tuyttens gino | 20-04-09

2j geleden voor het eerst onder de 45m en nu dit... proficiat (en doet mij dromen van binnen 2j)

Gepost door: cremke | 20-04-09

Dat zijn voor mij tijden om van te dromen. Van harte proficiat.

Gepost door: Yves | 21-04-09

heel sterk frederik ondanks het afzien, proficiat met je prestatie

Gepost door: Peter | 22-04-09

ing Oostende proficiat met je supertijd op de 10 km.Ik droom al lang om eens onder de 37 min te eindigen.Maar nu met mijn marathonprogramma verdwijnt de snelheid wat.Veel succes in je volgende wedstrijden.

Gepost door: Johanbeton | 24-04-09

De commentaren zijn gesloten.