19-07-09

Op schema

In de laatste 3 weken heb ik 235 kilometer gelopen. En zeker niet alleen trage loopjes.

Op dinsdag heb ik telkens lange intervallen extensief gelopen, met als bedoeling om iets boven marathonsnelheid toch onder de lactaatdrempel te blijven. En het is goed aan het lukken. Deze week heb ik zelfs 5 km + 4 km + 2 km gedaan aan gemiddelden van 14,7 km/u. Niet alleen kan ik nu rapper lopen bij dezelfde hartslag, ik voel me ook meer ontspannen aan een hartslag van 170. Mijn lactaatdrempel is stilaan terug aan het opschuiven.

Op donderdag of vrijdag doe ik dan lange intervallen intensiever. 8 * 800 meter of 6 * 1000. Ik haal de snelheden zonder problemen (ik loop deze aan 16,5 km/u) maar de herhalingen zijn zwaarder voor mij. En ook deze week is het voor de eerste keer dat ik niet moet trekken en sleuren om de kilometer vol te maken. Binnen een week of 2 moet ik dit stilaan kunnen verhogen tot 1.500 meter. Yasso's 10 *800 komt er ook aan, en 8 * 1000. Nu kan ik dit wel maar ik wil het kunnen zonder mij te moe te maken. Het moet vloeiend gaan. Voor wie Yasso's 800 niet kent, dit is een eenvoudige formule bedacht door Bart Yasso, redacteur van de Amerikaanse Runners World. Zijn regel is 10x800 meter lopen in dezelfde tijd als je marathontijd. Als je telkens 2:55 loopt over 800 meter, dan kun je de marathon lopen in 2:55, mits voldoende uithouding uiteraard. Wil je de marathon in 4 uur lopen, dan zou je 10 * 800 meter in 4 minuten moeten kunnen. De pauze tussen het lopen duurt even lang als het lopen. Na mijn snelheidstrainingen probeer ik ook telkens nog een kilometer of 5 extra te lopen. Kwestie van het gewoon te raken om met verzuurde benen toch te blijven lopen.

En het derde belangrijk trainingspunt is uiteraard de uithouding. Vorig weekend had ik afgezien terwijl ik amper 23 kilometer deed. Maar ik had het eigenlijk zelf gezocht. Op vrijdagavond deed ik mijn intensieve intervallen, en in plaats van op zaterdag rustig aan te doen had ik er een tempoloop van gemaakt. Ik kon mij niet inhouden. Op zondag vertrok ik dan nog eens zonder drinken. Dus 't was niet goed. Dit weekend was er dus herkansing. Vrijdagavond nog ribbekes gaan eten in de Amadeus in Gent maar gelukkig had ik de alcohol beperkt. Zaterdagochtend een tripje uitgestippeld en met drankgordel vertrokken. En het ging direct al heel wat beter. Ik raakte de weg kwijt maar het kon mij niet deren. 2 kilometer voor ik thuis kwam, heb ik nog een snelle kilometer gelopen (4:06) en het viel goed mee. Uiteindelijk deed ik 28,4 kilometer. Zonder echt vermoeid te zijn. Een 30+ had er zeker ingezeten maar dat is nu nog niet nodig. Liever de beentjes nog sparen voor de zware weken die nog moeten komen. Nog 12 weken te gaan. Cheerio!

19:26 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Fijn dat alles vlotjes verloopt...12 weekjes is nog lang hé. Succes met de voorbereidingen.

Gepost door: natalie | 19-07-09

versnellingen aan 16.5km/h , voor welke tijd ga je wel , iets rond de 2h50 ? 'k ga je misschien proberen volgen in de marathon .

Gepost door: roadrunnerke | 19-07-09

Knap verslagje geschreven, je boekt serieuze vooruitgang, heel veel succes nog met de volgende trainingen!!

Gepost door: Wendy | 20-07-09

nog steeds beter aan het worden blijkbaar. mooie variatie in je trainingen!

Gepost door: Peter | 21-07-09

Knap hoe gestructureerd je traint. Ik heb daar nog wel eens wat moeite mee.

Gepost door: Pieter de Boer | 27-07-09

De commentaren zijn gesloten.