20-09-09

Aloha

De laatste weken verliepen de trainingen goed, 3 weken naeen liep ik 106 km per week. En toch ging de recuperatie nog voortreffelijk. Een heel leuke training was 'Dwars door Izegem' waar je 22 kilometer in groep loop aan 12 km/u achter een auto. Dan wordt het startschot gegeven van een wedstrijd over 8 kilometer. Gert Luyckx deed ook mee en het was echt gezellig in de eerste 2 uren. En na het startschot zat er nog een goede versnelling in de benen, ik liep gemiddeld aan 14,7 km/u zonder in het rood te gaan (13de plaats op 60 finishers). Een volledige marathon aan dat tempo zou no way lukken, maar iets trager misschien wel.

Vorig weekend liep ik dan een 10 kilometer wedstrijd in Poeke, Herman en Peter waren er ook. Al van 's morgens voelden de beentjes niet zo goed, dat kan gebeuren, zeker na 3 weken van veel trainen. Bij de start zat ik nochtans in het kopgroepje van 4 maar toen ik na 500 meter zag dat we gemiddeld 20 km/u liepen, besloot ik te vertragen. En na een kilometer of 4 liet ik nog 2 compagnons van me weglopen. De benen waren niet fris genoeg om door te zetten. Toch kwam ik aan 5 kilometer in 18:10. De volgende kilometers liep ik nog boven de 15 km/u maar ik kreeg de hartslag niet meer hoog genoeg. Voor mij is dat typisch als er een (te) zware periode geweest is. Uiteindelijk was het maar 9,84 km, en deed ik er 36 minuten 58 seconden over. Een 5de plaats en toch content. Heel leuk ook dat ik Korneel Warlop van Torhout tegenkwam.

Deze week was een rustiger week voor 2 redenen. Ten eerste mochten de beentjes de gedane trainingsarbeid laten bezinken maar ten tweede stond er dit weekend terug een heel lange duurloop op het programma. Ik was ingeschreven voor de Leiemarathon die in Deinze vertrekt. Als ik dan toch een lange duurloop moet doen, dan liever in een georganiseerde tocht met medelopers en bevoorradingen. 2 jaar terug was ik ook ingeschreven voor de Leiemarathon als training, maar liep ik hem uit (mijn allereerste marathon ooit).

En nu was er terug een goede kans dat ik hem zou uitlopen. Het zou een tempo van een lange duurloop worden, ergens rond de 12,5 km/u. Maar vooral de hartslag zou ik in de gaten houden. Ik wil zeker nu geen pijlen verschieten met het oog op de marathon van Eindhoven binnen 3 weken. De bedoeling was om een uur of 3 te lopen, en dan ofwel te wandelen tot de finish, ofwel heel rustig doorlopen. Maar ik mocht in geen geval richting 'het rood' gaan. Dinsdag staat er immers weer een zware snelheidstraining op het programma.

Bij de start liep ik perfect 4:45 per kilometer. Na 5 kilometer kwam mijn fietsbegeleider erbij en deed ik links en rechts een praatje. Eerst bij Bert,  http://bewa.blogspot.com/ , dan Wendy Lenaerts  http://www.bloggen.be/runninglady/ gepasseerd, een beetje verder ook Dirk http://blog.sport.be/de_reus_van_vlaanderen/ . Het ging goed, km 10 en 15 passeerde ik voor ik het wist. De hartslag bleef heel braaf onder de 160. Het tempo ging toch wat de hoogte in en voor ik het wist liep ik aan 4:30 per kilometer of iets rapper. De halve gepasseerd in 1:35 op het gemak. Het werd nog steeds niet lastiger. Gelukkig had ik een medeloper gevonden die ook 'over' had, en we babbelden honderduit over de marathon van Boston waar hij zich voor wilde kwalificeren (daarvoor moest hij onder de 3:15 lopen). Na een kilometer of 32 liet ik hem gaan zodat hij zeker zijn tijd zou halen. De benen bleven goed aanvoelen. Toen al was ik vrij zeker dat ik hem ging uitlopen, ik zat nog heel fris, frisser dan op een lange duurloop na 26 kilometer. De bevoorrading van water, bananen en powergels zal er ook wel mee te maken hebben. Ik begon ook meer en meer mensen op te rapen. Johan Watty http://johanbeton.skynetblogs.be/ had een slechte dag en passeerde ik. Ik genoot ook enorm van het supporterende publiek langs de kant. Bij kilometer 38 moesten we een laatste lusje maken weg van de Leie, en dat was een stukje wat ik gisteravond verkend had. Na een stukje bergaf besloot ik om na 40 kilometer toch een tandje bij te steken. Ik zag immers dat mijn besttijd er zou aangaan! Totaal onverwacht op een lange duurloop had ik toch een deftig tempo met een lage hartslag. De laatste 2 kilometer gingen aan ongeveer 15 km/u, terug zonder in het rood te gaan maar het kwam wel dichter. Ik finishte fris in 3:09:24. Bij de massage verwonderde de masseur er zich over dat de spieren nog helemaal soepel waren. Een goed teken dus, vanavond heb ik nog eens als testje een 100 meter gelopen en dat verliep ook goed. En de frieten, die hebben gesmaakt!    

20:53 Gepost door Fr in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

leiemarathon schitterende marathon gelopen, met zo'n tijd PROFICIAT !!!!!!

Gepost door: steven | 20-09-09

Fantastisch Wat een pracht prestatie zeg...prima tijd heb je gelopen...geniet van uw prestatie.

Gepost door: natalie | 20-09-09

sjiek jong, zo'n tijd en nog over hebben, pure klasse

Gepost door: Peter | 20-09-09

Maar Fre toch, jawadde, wat gaat dat in eindhoven geven ! hopelijk even goeie benen ! Dikke proficiat !

Gepost door: Chris | 20-09-09

schitterend Toen je mij passeerde zat je nog superfris.Proficiat en geniet maar met volle teugen van je besttijd.

Gepost door: Johanbeton | 20-09-09

waar gaat dat eindigen??? 3u09' zonder te forceren... weet je zelf al met welk doel je gaat vertrekken in eindhoven?

Gepost door: gert | 20-09-09

Jij bent toch gene gewonen, zulle. Heel veel respect voor je prestatie. In Eindhoven mag je de lat heel heel heel hoog leggen.

Gepost door: harmsie | 20-09-09

die pint na het lopen had je zeker verdiend ! Veel succes in eindhoven

Gepost door: coach mario | 21-09-09

schitterend gelopen en dit als oefening. Amai, nog fris zitten na zo'n marathon aan die snelheid, chapeau zeg. Ik durf echt niet te voorspellen welke tijd je haalt in Eindhoven, maar het ziet er enorm goed uit voor je. Ik twijfel nog om eventueel de halve te lopen in Kuurne op 2 okt, net voor de marathon die ik loop in Eindhoven. Zou dit aangeraden zijn?

Gepost door: tom | 21-09-09

Van Harte met de geweldige prestatie !

Gepost door: Bjorn Paree | 21-09-09

marathon via wat googelen op uw blog terecht gekomen...
Kwas ook ingeschreven voor de Leiemarathon, maar heb em niet meegedaan omdat ik me ingeschreven heb om mee te doen in Eindhoven (zal mn eerste marathon zijn). Enkelen raadden mij dat af wegens te dicht bij Eindhoven marathon. In de plaats heb ik zaterdag meegedaan aan een 10km (39min56sec) en zondag een 2 uren duurloopke gedaan. Das wel heel sterk 3u09 als training... Maar je maakt ook heel wat meer km's dan ik zie ik... Ik kom maar aan 55 a 60 km per week met één uitschieter van 90 km. Khoop dat dit voldoende is binnen 3.30u te finischen in Eindhoven. 2 weken geleden heb ik een halve gelopen in Evergem in 1u24min53sec. Maar meer dan 30 km heb ik nog nooit gelopen. Daarom heb ik nogal wat vraagtekentjes vooral wat eten en drinken betreft voor tijdens mn eerste marathon. Doe jij eigen drank mee? Hoelang moet je er op voorhand zijn in Eindhoven? Ga je dag zelf of overnacht je ervoor?

mvg
Koen

Gepost door: Koen | 21-09-09

Chapeau!! heb er weinig gezien die zo (dan nog al kwebbelen) goed en fris uitzagen aan km 41 , maaaaaannnnekes ! dat zal niet gewoon zijn in Eindhoven , hou je nu maar wat rustig ! en dan knallen ik kijk er al naar uit ! Dikke proficiat !!!

Gepost door: Katrien | 21-09-09

Eindhoven Ik duim dat je dan "goei benen" hebt ... dan weet ik niet meer welke tijd je zal behalen!

Gepost door: Koen | 21-09-09

Als die benen zo zijn in Eindhoven gaan ze daar wa meemaken, goe bezig zeg

Gepost door: Stofke | 21-09-09

Knappe prestatie, als dit je trainingen zijn dat ze dan in Eindhoven hun hart maar vasthouden.

Gepost door: Marc | 23-09-09

WOW! Ha Fré! Dit bericht maakt voor mij veel duidelijk! Je hebt wel een echte marathon gelopen, ik dacht dat je een training gelopen had! :) Wat een topprestatie. Daar droom ik alleen maar van! Prachtig!!

Gepost door: Pieter de Boer | 23-09-09

Als je nu al zo een tijd gelopen hebt dan beloofd dit voor Eindhoven.

Gepost door: Yves | 24-09-09

De commentaren zijn gesloten.